Nihtisiltaan ”kiertotalouden hub”

Facebooktwitterlinkedin

Millainen on tulevaisuuden kierrätyskeskus? Ehkä se on ekosysteemimäinen alusta tai hub, jossa yrittäjäverkosto luo materiaaleille arvoa ja uudelleenkäyttöä ja jossa lähiseudun asukkaat saavat oivalluksia arjen kestäviin valintoihin.

Green Net Finlandin koordinoima SHOPS2HUBS – Kierrätyskeskus 2.0 -hanke rakentaa kierrätyskeskuksista uudenlaista kiertotalouden ekosysteemiä pääkaupunkiseudulla.

”Kierrätyskeskuksiin tulee paljon tuotteita ja materiaaleja, joille ei sillä hetkellä löydy käyttäjää tai ostajaa. Materiaaleissa voisi kuitenkin olla potentiaalia vaikkapa käsityöyrittäjille tehdä tuotekehitystä ja synnyttää uutta, kiertotaloushenkistä yritystoimintaa”, näkee hankeasiantuntija Johanna Valio.

Yritykset tarjoavat tiettyjä materiaaleja kierrätyskeskuksille jatkuvana virtana. Esimerkiksi vaatteita, sisustustekstiilejä ja messumattoja jää koko ajan vaille käyttöä.

Hankkeen ideana on, että kierrätyskeskus voisi toimia kestävän kehityksen solmukohtana ja tarjota vastaanottamiaan materiaaleja yritystoiminnan raaka-aineeksi.

 

Jaetaan tilat ja työkalut

 

Korjaajat, ompelijat, puusepät, käsityöläiset, palvelusuunnittelijat ja digitaalisten palvelujen tekijät voisivat paitsi hyödyntää kierrätyskeskusten keskitetysti haalimia materiaaleja, myös vapaita tiloja ja työkaluja. Samalla syntyisi uudenlaisia verkostoja ja luovaa yhteistyötä.

Kiertotalouden hub tarjoaisi yrityksille materiaalien ja fasiliteettien ohella verkostonsa kautta myös tukea yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen, tuotteiden markkinointiin ja myyntiin sekä uusien palveluideoiden kehittämiseen.

Yrittäjät voisivat mahdollisesti saada tuotteitaan myyntiin esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälöihin Plan B -tuotteiden rinnalle. Yhteistyöryhmässä yrittäjän on myös helpompi saada näkyvyyttä kuin yksittäisen toiminimen edustajana.

Asukkaat puolestaan saisivat yhden alustan, josta olisi helppoa löytää kiertotalouden palveluja, kuten vaikka uuden päällysteen lempisohvaan.

 

Kaksi hubia käynnistyy

 

”Vuonna 2021 kiertotalouden hub on verkosto, ekosysteemi, jossa synnytetään positiivisessa hengessä kiertotalousbisnestä kestävän kehityksen filosofialla ja jossa asukkaat saavat oivalluksia kestävämpiin valintoihin”, tiivistää Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n hankeasiantuntija Isabella Haas.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Nihtisillan tavaratalossa on tarjolla hyvät tilat uusille hubilaisille: kolme huonetta ja sata neliötä työskentelytilaa.

Toinen hub on syntymässä Stadin ammatti- ja aikuisopiston Abraham Wetterin tien puutyötiloihin.

”Opinnoissa puupuolen koneet ovat vajaakäytöllä. Niitä voisi hyvin antaa kiertotalousyrittäjien käyttöön. Siellä on laaja puusepän verstaan konekanta”, sanoo projektipäällikkö Vilho Hietala.

Hietalan mukaan tarvitaan yhdistävä tekijä kuten hubin kaltainen alusta. Se yhdistää yritykset, jotka ohjaavat sivuvirtojaan ja hukkamateriaalejaan uusiokäyttöön, sekä yrittäjät, jotka työstävät materiaalista uusia tuotteita ja palveluita, asiakkaisiin, jotka haluavat tehdä kiertotalouden mukaisia valintoja.

 

Monistettavissa muualle

 

Suomen ympäristöopisto SYKLI Oy tarjoaa tukea ja sparrausta yrityksen perustamiseen ja liikeidean hiomiseen. Potentiaalisia verkoston jäseniä on kymmeniä, kertoo Syklin ympäristöhuollon asiantuntija Katja Rautalin, joka on kartoittanut hubiin soveltuvia toimijoita.

”Kaikki tahot, joihin olen ottanut yhteyttä, pitävät tätä fiksuna hankkeena.”

Verkostoon voisivat kuulua pääkaupunkiseudun lisäksi myös muut Suomen kierrätyskeskukset. Konseptia on tarkoitus kehittää monistettavaksi.

Koronan takia hankkeessa on päästy järjestämään vasta yksi ideointityöpaja helmikuussa. Haasin mukaan siihen osallistui kymmenkunta yrittäjää tai sellaiseksi aikovaa. Innostus oli selvää.

Syksyllä on tulossa yrittäjille kohdennettuja koulutuspäiviä. Jo sitä ennen on tarkoitus järjestää virtuaalityöpajoja ja muuta tukea.

 

Teksti: Elina Saarinen.

Kuva: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.

Facebooktwitterlinkedin