Nollaa vessapäästösi kala-aterioilla

Facebooktwitterlinkedin

Syö yksi lahna-ateria ja olet poistanut Itämerestä kilon sinilevää!

Tiesitkö, että kesäisiä sinilevälauttoja voi pienentää syömällä kalaa. Yle LUONTO käynnisti joulukuussa #itämeridinner-kampanjan, jonka idea on innostaa Itämerestä pyydetyn villikalan syöntiin. Pöytiin katetaan kalaherkkuja kuten haukea, silakkaa, särkeä, lahnaa ja muita kotimaisia kestävästi pyydettyjä luonnon kaloja.

Itämeriherkutteluun kannustetaan, koska kalan mukana Itämerestä poistuu rehevöittäviä ravinteita kuten fosforia ja typpeä, joita levät tarvitsevat kasvaakseen.

 

Syö levä-ämpärillisiä

Jos syöt Itämerestä pyydettyä kalaa kahdesti viikossa, saat teoriassa poistettua Itämerestä 14 ämpärillistä sinilevää.

Tämä ruokavalio auttaa jopa omien pönttöpäästöjen vesistövaikutusten nollaamiseen. Laskemme nimittäin fosforia vessanpönttöön joka päivä reilut kaksi grammaa. Vaikka tehokas jätevedenpuhdistus saakin siitä poistettua 97 prosenttia, vesistöihin ja lopulta Itämereen päätyy fosforia asukasta kohden noin 20-40 grammaa vuodessa.

Särjessä on eniten fosforia, 8 grammaa kilossa. Lahna, hauki ja ahven uivat kakkossijalle seitsemällä fosforigrammalla.

Ylen Itämeri-kampanjaan liittyy myös reseptikone, jolla voi arpoa itselleen herkullisen ja Itämerta helpottavan kala-aterian.

 

Kuva: YLE. Mikko ”Peltsi” Peltola ja Tom Nylund tähdittävät YLE Areenasta löytyvää tv-sarjaa Itämeren suojelijat. Ohjelma käy läpi Itämereen liittyviä ongelmia ja etsii niihin ratkaisuja. Ohjelmasta saa myös vinkkejä, mitä voimme tehdä meren hyväksi.

 

Facebooktwitterlinkedin