Roskat pois Itämerestä!

Facebooktwitterlinkedin

Meriroskahaaste-kisa löysi uusia innovaatioita vähentämään Itämereen päätyvää roskaa. Voittajiksi nousivat Paptic Oy, PlastBug-tiimi ja Pidä Saaristo Siistinä ry.

 

93 ideaa, joista 10 lupaavinta pääsi finaaliin. Meriroskahaaste-kilpailu ratkesi 25. elokuuta, Suomen luonnon päivänä. Allas Sea Poolille Helsinkiin saapuneet finalistit esittelivät ratkaisuehdotuksensa. Ideoiden joukossa oli muun muassa kosmetiikkateollisuuden muovipäästöjen vähentämistä, uusien ympäristöystävällisten materiaalien kehittämistä ja kuluttajien ympäristökasvatusta.

Kilpailun suojelija, asunto-, energia-, ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kiitti tilaisuudessa kilpailijoita erityisesti siitä, että ideat kiinnittivät monipuolisesti huomiota roskaantumisongelman eri vaiheisiin.

”Jokaisella tiimillä on oma ainutlaatuinen lähestymistapa merten roskaantumisen vähentämiseen. Hienoa, että Suomessa kehitetään käytännön ratkaisuja yhteen maailman suurista ympäristöongelmista”, Tiilikainen kiitti.

Muoville vaihtoehto

Pääpalkinnon, 15 000 euroa, sai Paptic Oy. Voittoisa innovaatio on Papticin kehittämä puupohjainen pakkausmateriaali, jolla voidaan korvata muovia ostoskasseissa, verkkokaupan lähetyksissä sekä kaikissa joustavissa tuotepakkauksissa.

Perustajaosakas ja liiketoiminnan kehitysjohtaja Esa Torniainen kertoi, että yritys käyttää palkintorahat valmisteluihin toiminnan laajentamiseksi Euroopan ulkopuolelle.

”Sinne, missä tuotteita pakataan paljon”, Torniainen vihjaa.

VTT:n PlastBug-tiimi puolestaan sai tuomaristolta 10 000 euroa. Tiimi on kehittänyt muovia syövän mikrobin, joka hajottaa roskan uusiksi raaka-aineiksi.

”Ideanamme on suunnitella liikuteltava, mikrobeja sisältävä kontti, jossa muovijäte muunnetaan arvokkaiksi tuotteiksi: esimerkiksi polttoaineiksi tai kemikaaleiksi”, kertoo johtava tutkija Kari Koivuranta VTT:ltä.

Tavoitteena on kehittää pieni, kontissa toimiva tehdas, joka voidaan sijoittaa alueelle, jossa keskitetty muovijätteen keräily tai kierrätys ei ole kannattavaa tai mahdollista. Kontti voi sijaita rannalla tai laivassa. Pääosan prosessin tarvitsemasta energiasta tehdasyksikkö saisi aurinkoenergiasta ja tuulivoimasta.

Kolmanneksi kilpailussa sijoittui Pidä Saaristo Siistinä ry:n Pysäytä jätemeri! -kampanja, joka sai 7000 euron palkinnon. Siinä hulevesikaivoihin ja roskalaatikoihin visualisoidaan viestejä, joissa kerrotaan, kuinka roskat matkaavat mereen. Palkinnot oli rahoittanut Maj ja Tor Nesslingin säätiö ja S-ryhmä.

Ratkaisu keinojen yhdistelmässä

Tuomaristoon kuulunut Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi vakuuttaa, että voittajan valinta oli hyvin vaikea.

”Finalistit paneutuivat ongelmaan eri reitein. Osa tarjoaa ratkaisuksi muovin korvaavien materiaalien käyttämistä. Toiset kehittävät teknologioita estämään muovin pääsy ympäristöön. Osa uskoo ratkaisun löytyvät ihmisten käyttäytymisen muuttumisesta”, punnitsee Kauppi.

Lisäksi kolme finalistitiimiä saa tuekseen joukkorahoituskampanjan. Kampanja myönnettiin CosmEthics-sovellukselle, Pidä Saaristo Siistinä ry:n Pysäytä jätemeri! -kampanjalle ja Luonto-Liiton Itämerijaoston ympäristökasvatuskampanjalle. Joukkorahoituskampanjat lahjoitti Joukon Voima.

 

Irene Sillanpää, kuva: Annamari Tolonen/ Kaskas Media. Meriroskahaasteen voittajat: Pidä Saaristo Siistinä ry:n Jutta Vuolamo ja Anna Zweybergk, Paptic Oy:n Esa Torniainen ja VTT:n PlasticBug-tiimin Kari Koivuranta ja Kirsi Immonen juhlatuulella.

Facebooktwitterlinkedin