Opas kierrätyskelpoisen muovipakkauksen suunnitteluun

Facebooktwitterlinkedin

Pullon ympärillä oleva kutiste-etiketti, joka on eri muovilaatua kuin pullo? Monikerroskalvo, jossa jokaisen kerroksen raaka-aineena on sama muovimateriaali?

Toinen näistä pakkausratkaisusta on kierrättäjälle huono, toinen hyvä.

Nyt Suomen Uusiomuovi on julkaissut oppaan, joka avittaa pakkausten suunnittelijoita huomioimaan myös sen, mitä pakkaukselle voi tehdä käytön jälkeen. Havainnollinen opas kertoo selkeästi ja kuvien kera, millaisia hyviä ja huonoja puolia erilaisiin pakkausmateriaalivalintoihin sisältyy kierrättämisen kannalta. Ohjeet perustuvat Riihimäen muovijalostamon kierrätysteknologiaan ja -prosesseihin, koska siellä kierrätetään valtaosa suomalaisesta kuluttajamuovipakkausjätteestä.

”30 prosenttia kuluttajapakkauksista ei ole kierrätyskelpoisia, joten jotain oli tehtävä”, taustoittaa Uusiomuovin toimitusjohtaja Vesa Soini oppaan syntysyitä.

Pakkausteollisuus pyrkii usein minimoimaan pakkaukseen käytettävän materiaalin määrän ja vähentämään näin pakkausjätettä.

”Mutta joskus pakkausjätteen minimoiminen on ristiriidassa kierrätettävyyden kanssa”, Soini huomauttaa.

Opas julkaistiin 29. Toukokuuta PacTec-messuilla Helsingissä. Ensimmäinen painos on 1000 kappaletta. Oppaasta on saatavilla myös nettiversio Uusiomuovin sivuilla: https://www.uusiomuovi.fi/fin/yritykselle/kierratyskelpoinen_muovipakkaus/

Kuva: Elina Saarinen. Suomen Uusiomuovin kehitysjohtaja Peter Rasmussen ja toimitusjohtaja Vesa Soini esittelevät tuoretta opasta PacTec-messuilla Helsingissä.

Facebooktwitterlinkedin