Työkaluja kiertotalouden mukaiseen suunnitteluun

Facebooktwitterlinkedin

Kuinka suunnitella liikkumista, asumista, ruokajärjestelmiä, vaatteita ja pakkauksia niin, että käytetyt resurssit ja materiaalit eivät päädy hukkaan yhden käyttökerran jälkeen?

Ellen MacArthur säätiö julkaisi elokuussa kiertotalouden suunnittelun työkalupakin (Circular Design Toolkit). Säätiö on koonnut yhteen valtavan määrän tietoa, kokemusta ja verkostoja, joista voi olla apua. Työkalupakki on suunniteltu erityisesti valmistajille ja suunnittelijoille, kertoo Resource.co. 

Työkalupakki tarjoaa tapausesimerkkejä ja kokemuksia yrityksiltä, organisaatioilta ja kaupungeilta, jotka ovat onnistuneet minimoimaan ympäristövaikutuksia, pidentämään käyttöikää ja optimoimaan materiaalien kierrätettävyyttä.

 

Suomalaisravintolat esimerkkeinä

 

Esimerkkitapauksia on koottu muun muassa rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta, ruokahävikin vähentämisestä ravintoloissa, pakkausinnovaatioista sekä vaatteiden kierrätettävyydestä.

Suomalaiset ruokahävikkiä vähentävät ravintolat Ultima, Loop ja Nolla ovat päässeet esimerkkikavalkadiin.

Interaktiivinen resurssipankki tarjoaa myös väylät, joita pitkin löytää muita kiertotalouden suunnittelusta kiinnostuneita. LindedInissä ja Instagramissa on jopa omat ryhmänsä työkalupakkiin liittyen. Ne toimivat nimellä Circular Design Guide tai #circulardesigners.

 

Kuva: Scanstockphoto. Kiertotalous lähtee suunnitteluvaiheesta.

Facebooktwitterlinkedin