Julia Kukkosen kesätyö on toteuttaa Turkuun kiertotalouskarnevaali. Elo-syyskuussa kaupunkilaiset pääsevät mukaan ja tutustumaan taideteoksiin, jotka avaavat kiertotaloutta omakohtaisen kokemisen kautta.…
Päästöjen vähentämistä on kiirehdittävä – Sään ääri-ilmiöt ja muut ilmastokriisin aiheuttamat riskit ovat arvioitua vakavampia
Ilmastonmuutos on entistä suurempi uhka elämälle maapallolla. Sen aiheuttamat riskit ovat aiemmin arvioitua vakavampia. Ihmiskunta voi vielä turvata elinkelpoisen tulevaisuuden kaikille, mutta aika käy vähiin.
Näin tiivistää hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC arviointiraporttinsa kuudennessa eli yhteenveto-osassa, jonka se julkaisi 20. maaliskuuta 2023. Raportti summaa yhteen vuosina 2018–2022 julkaistut osaraportit ja erikoisraportit.
Tämän vuosikymmenen teoilla on tuhansien vuosien vaikutus
IPCC alleviivaa yhteenvedossaan, että Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet voidaan saavuttaa vain nyt tehtävillä välittömillä ja voimakkailla maailmanlaajuisilla päästövähennyksillä.
Pariisin ilmastosopimuksessa maailman maat ovat sitoutuneet tavoitteeseen hillitä maailman keskilämpötilan nouseminen puolellatoista tai korkeintaan kahdella asteella verrattuna esiteolliseen aikaan.
Saatavilla on tietoa, keinoja ja myös maailmanlaajuista pääomaa ilmastohaasteiden ratkaisemiseksi. Päätökset ja toimenpiteet, joita nyt teemme, vaikuttavat tuhansia vuosia.
Ilmastorahoitus moninkertaistettava
Jotta pystyisimme rajoittamaan lämpenemisen kahteen, saati puoleentoista, asteeseen, tämä edellyttää fossiilisen polttoaineen käytön vähentämistä, päästötöntä sähköntuotantoa, siirtymistä vähähiilisiin polttoaineisiin sekä energiatehokkuuden ja energiansäästön lisäämistä.
Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii rahoituksen moninkertaistumista sekä ilmastonmuutoksen hillinnän että sopeutumisen alueille.
”Tieteen viestit ovat vakavia. Meidän ei pidä lamaantua, vaan kanavoida huoli teoiksi”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuva: Adobe Stock. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt näkyvät Suomessa esimerkiksi lisääntyvinä myrskyinä ja tulvina.