Pilaantuneet maat puhtaiksi, aktiivihiiltä kestävästi – Innovaatiohaut Saksassa ja Liettuassa ovat nyt auki

Kuva: BioBoosters by Jamk. Kansainväliset hackathon-innovaatiohaasteet ratkovat biokiertotalouden haasteita.
Facebooktwitterlinkedin

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioBoosters by Jamk toimii päävetäjänä Interreg Itämeri -ohjelman osarahoittamassa hankkeessa, joka tuo yhteen yhdeksän Itämeren alueen biotalouskeskittymää.

Hankkeessa järjestetään kahden vuoden aikana yhteensä 18 liiketoimintalähtöistä kansainvälistä hackathonia, joissa ratkotaan biotalouden kiertotaloussiirtymän haasteita.

Yksi hackathon on jo ratkottu hampun tuotannon sivuvirtoihin liittyen, ja Puolan sekä Viron omena-aiheisten hackathonien hakuaika on sulkeutunut. Suomalaisille kiertotalouden ratkaisijatiimeille on vielä mahdollisuuksia tarjolla Saksassa ja Liettuassa.

Aktiivihiiltä kestävästi

AdFis-hackathonissa etsitään innovaatioita ratkaisuiksi aktiivihiilituotannon tehokkuuden ja kestävyyden parantamiseksi.

Ratkaisut voivat liittyä esimerkiksi teknologioihin, jotka vaikuttavat tuotannon energiatehokkuuteen ja kestävyyden parantamiseen.

AdFis on kiinnostunut myös vaihtoehtoisista raaka-aineista ja sidosaineista, joita käytetään aktiivihiilen tuotannossa.

Jätevedenpuhdistamoille mahdollisuuksia

Uusien liiketoimintamahdollisuuksien lisäksi AdFiS on avoin tutkimusyhteistyölle, pilottihankkeille ja yhteiskehitystyölle.

Euroopassa aktiivihiilen kysynnän odotetaan kasvavan merkittävästi lähivuosina esimerkiksi tiukentuvien säädösten vuoksi. NeJäteve edellyttävät neljännen puhdistusvaiheen käyttöönottoa jätevedenpuhdistamoissa.

Onko sinulla ratkaisu? Hae mukaan! Haku sulkeutuu 11.4.2025.

Öljyvahinkojen pilaamaa maata kunnostamaan

Liettuassa Liettuan valtion yhtiö Toksika etsii ratkaisuja pilaantuneiden maiden kunnostamiseen.

Liettuassa on tunnistettu 12 500 saastunutta maa-aluetta, joista noin 40% (5000 kohdetta) on öljyvahinkoihin liittyviä (arviolta 600-700 hehtaaria maata).

Toksika on erikoistunut biologiseen maapuhdistukseen ja kutsuu innovatiivisia ratkaisuja nopeuttamaan öljyyn saastuneiden maiden puhdistamista samalla, kun säilytetään mikrobiyhteisöjen herkkä tasapaino maaperässä.

Mikrobit töihin

Öljytuotteet aiheuttavat merkittävän ympäristöriskin, häiritsevät ekosysteemejä ja hidastavat luonnollista palautumista.

Ratkaisut voivat olla esimerkiksi biostimulantteja, mikrobikonsortioita tai maaperän optimointia lämpötilan, pH:n, happitason ja kosteuden osalta.

Mikrobikonsortio tarkoittaa bakteerien, sienten tai muiden mikro-organismien yhdistelmiä, jotka hajottavat pitkäketjuisia hiilivetyjä ja sopeutuvat saastuneeseen maaperään. Hae Toksika Hackathoniin, innovoimaan puhtaamman maaperän puolesta! Haku sulkeutuu 27.3.2025.

Teksti: Eija Iso-Ahola

Kuva: BioBoosters by Jamk. Kansainväliset hackathon-innovaatiohaasteet ratkovat biokiertotalouden haasteita.

Facebooktwitterlinkedin
Uusiouutiset
Yksityisyyden yleiskatsaus

Käytämme evästeitä (cookie) palvelun käytön tilastointiin ja kieliasetuksen valinnan säilyttämiseen.