24.2.2017 Millaista oli Suomen jätehuolto sata vuotta sitten, itsenäisen Suomen syntymävuonna 1917? Entä millaista se oli 50-vuotiaassa Suomessa 1967? Kuopasta…
Potat, pytyt, Lörö ja Voda kertovat jätehuollon historiasta – Roskaa! -näyttely auki Helsingin kaupunginmuseossa




Mikä määrä roskaa!
Helsingin kaupunginmuseon uutuusnäyttely Roskaa! – Mitä jätämme jälkeemme haastaa pohtimaan omia kulutustottumuksia ja kannustaa kestävämpiin valintoihin.
Heti näyttelyn avaus Helsingin kaupunginmuseon neljännessä kerroksessa laittaa mittasuhteet kohdalleen. Kävijän pysäyttää suuri roskista ja jätteistä koottu seinämä. Siitä matka kuitenkin jatkuu kävijän kulkeutuessa välillä roska-auton kyytiin, välillä viemäriin kakkakikkareiden keskelle ja sitten taas keittiöiden tiskialtaiden jätevaunuihin.
Näyttelyn teemoista Koti havainnollistaa kuluttamisen muutoksia, Viemäri paljastaa putkistojen salaisuudet, Jätehuolto näyttää jätteiden reitit kaupungissa, Kierrätyspajassa vanha saa uuden elämän ja Tulevaisuus kehottaa unelmoimaan kestävästä kaupungista.
Riku Ounaslehto on kuvittanut näyttelyä varten maskottihahmot. Herra Sumppi, Lörö, Voda, Kara ja Rööperi-rotta seikkailevat näyttelyn kuvituksessa.

Uimaan pökäleiden keskelle
Huhtikuun lopussa avautunut näyttely on erinomaisen tiivis ja interaktiivinen tapa tutustua Helsingin jätehuollon historiaan.
Vapun alla näyttely innosti näyttelyssä vierailleita. Lapsiryhmä ihmetteli ääneen, miten on mahdollista, että vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä lokaviemärijätteet lorisivat vesivessoista puhdistamattomina mereen, aivan uimarantojen ja vaatteiden pesupaikkojen rannoille. Kulmiaan kohottelee aikuisvieraskin.
Ulkomaiset turistit intoutuivat heittelemään erilaisia jätemateriaaleja nelilokeroauton kyytiin.
Suomalaispariskunta tutki farkkukankaan kierrätysprosessia ja pohdiskeli, mitä poistotekstiili tarkoittaa.

Käveletkö entisen kaatopaikan päällä?
Kodin jätteiden lajitteluun, kierrätyksen asteittaiseen lisääntymiseen ja jätteenpolton kehityshistoriaan on näyttelyssä tarjolla kiinnostavaa tietoa vanhojen arkistokuvien ja lehtileikkeiden kuvittamana.
Nykyisin sen seitsemää jätesorttia lajitteleva suomalainen jää pohtimaan lajittelumääräysten kehitystä.
1910–1920-luvuila kotitalousjäte määrättiin lajittelemaan ensin kahteen, sitten kolmeen jakeeseen (keittiötähteet, lannoitusjätteet ja rikkajätteet), mutta kokeilu lopetettiin nopeasti, sillä lajittelumääräykset olivat ihmisille liian vaikeita.
Hätkähdyttävä on kartta, jossa näkyvät Helsingin kaatopaikat 1880–2014. Lantaa, eläinten raatoja ja talousjätettä on dumpattu surutta, kunnes kaatopaikkaamiselle tuli äkkipysäys lainsäädännön kiristyttyä.
Näyttelyssä esillä on hauska, viime vuosisadan alun potta- ja pönttökokoelma.

Erittäin havainnollisia ovat taiteilija Dario Cabellon luomat jätekoljatit, joiden koko kuvaa kulutuksen kasvua ja jätemäärien vuolautta 1900-luvulta tähän päivään. Mitä kaikkea nykyisin omistammekaan, ja mitä jälkeemme jää!
Näyttelyelementit uudelleenkäyttöön
Näyttely on toteutettu Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ja Uusixin kanssa. Pystyttämisessä on hyödynnetty uudelleenkäytettäviä elementtejä.
Näyttelyn tuottaja on museolehtori Magnus Rask ja näyttelyarkkitehtuurista vastaa Tarja Kunttunen. Näyttelyn visuaalisen ilmeen on toteuttanut Wörks/ Helsingin kaupunginmuseo.

Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on auki lokakuun viidenteen päivään asti.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti.
Kuva: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti. Roskaa-näyttely Helsingin kaupunginmuseossa pysäyttää miettimään jätteiden määrää ja jätehuollon kehittymistä vuosisatojen aikana.


