Purkuala toivoo selkeitä ohjeita uudelleenkäyttöön – ”Jos rakennuspaikkakohtaista kelpoisuutta ei pystytä osoittamaan, kiertotalous tökkää siihen”

Purkupäivien yleisöä

”Jos rakennuspaikkakohtaista kelpoisuutta uudelleenkäytettäville tuotteille ei pystytä osoittamaan, kiertotalous tökkää siihen.” Näin toteaa A-Insinöörien tekninen johtaja Jarmo Leskelä. Hän puhui Suomen Purkuliikkeiden rkliiton (FDA), Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n ja Suomen Asbesti- ja pölysaneerausalan Liiton järjestämässä Purkupäivä-tapahtumassa syyskuussa. Suomen ensimmäinen Purkupäivä-nimellä järjestetty tapahtuma keräsi Lahden Sibelius-talon täyteen alan ammattilaisia.   Vaatimusten täytyttävä Leskelän puheenaihe on kuuma peruna alalla juuri nyt: Hän kertoi uudelleenkäytettävien rakennusosien ja -tuotteiden rakennuspaikkakohtaisen kelpoisuuden osoittamisesta. Ympäristöministeriö tarkensi kesällä, että rakennustuotteiden uudelleenkäyttöön samankaltaisessa käytössä ei tarvita CE-merkintää, vaan rakennuspaikkakohtaisen kelpoisuuden osoittaminen riittää. ”Rakennuspaikkakohtainen kelpoisuus osoitetaan rakennusvalvontaviranomaisen päteväksi katsoman tahon selvityksellä. Eri paikkakuntien rakennusvalvonnan kesken saattaa esiintyä tulkintaeroja”, Leskelä totesi. Hän muistutti, että tuotehyväksyntä kohdistuu aina lopputuotteeseen, ei raaka-aineeseen. Jos vaikkapa teräsromu sulatetaan, vasta siitä valmistettu teräspalkki vaatii hyväksyntää. Jos taas kohteesta puretaan kokonaisena jokin tuote tai osa ja sitä käytetään uudelleen samassa tarkoituksessa kuin aiemminkin, lopputuote on osoitettava kelpoiseksi. Tämän kelpoisuuden osoittaa asiantuntija selvityksellään. Uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden on...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset