Puurakentamisen osaaminen esillä lentomatkustajille

Facebooktwitterlinkedin

Kun saapuu lentäen Suomeen, katse kiinnittyy ensimmäisenä metsään, joka peittää maat ja reunustaa vesistöt. Nyt lentomatkustajat pääsevät tutustumaan suomalaiseen puuosaamiseen heti astuessaan lentokoneesta.

Aalto yliopiston kokoama The Wood Wonders -näyttely avautuu Helsingin lentokentällä 5. helmikuuta. Näyttely esittelee monipuolista puurakentamista ja antaa rakennusteollisuudelle uusia ideoita siihen, mihin kaikkeen puuta voi käyttää.

 

Ekologisuutta rakentamiseen

Tutkimus ja tuotekehitys on tehnyt puusta varteenotettavan rakennusmateriaalin ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon betonirakentamiselle. Vaihtoehdoille on kipeä tarve: YK:n ympäristöohjelma UNEP on laskenut, että rakennus- ja kiinteistöteollisuus tuottaa 39 prosenttia energiaan ja tuotantoon liittyvistä hiilidioksidipäästöistä. Suuri osa päästöistä syntyy, kun valmistetaan terästä, sementtiä ja lasia.

Kestävästi tuotettu ja ekologisesti suunniteltu puurakentaminen taas toimii hiilinieluna. Kauneutensa lisäksi puu myös parantaa sisäilmaa ja vähentää lämmityksen tarvetta. Puurakentaminen onkin kasvattamassa suosiota. Viime vuonna valmistui Joensuuhun Suomen korkein puurakennus, 14-kerroksinen opiskelija-asuntola, ja maailman korkein puurakennus, 18-kerroksinen kerrostalo Norjaan.

Suomessa varsinkin julkinen sektori on ollut edelläkävijä puurakentamisessa. Suomessa on satoja puisia kouluja ja päiväkoteja. Myös Keskustakirjasto Oodi esittelee kaunista puurakentamista.

The Wood Wonders -näyttelyn on koostanut Aalto yliopiston monitieteellinen ryhmä, jossa on jäseniä kolmelta tieteenhaaralta. Näyttely on esillä lentoasemalla alkuvuoteen 2021. Näyttely on saanut rahoitusta ympäristöministeriöltä.

Kuva: Reetta Virtanen

Facebooktwitterlinkedin