Resurssiviisaudella säästöjä: Hukkalämmöstä jopa 30 %:n pääomatuotto

Facebooktwitterlinkedin

Kuvat: Tero Pajukallio. Datakeskuksen synnyttämän hukkalämmön hyötykäyttö säästää kustannuksia Mäntsälässä.

Useimmissa laitoksissa syntyy osana prosessia kuumaa ilmaa tai nestettä, ja yleensä se päätyy hyödyntämättömänä taivaan tuuliin tai valuu viemäristä Suomenlahteen. Calefa Oy suunnittelee ja toteuttaa hukkalämpöä hyödyntäviä energiatehokkaita ratkaisuja teollisuudelle.

’Teollisuudessa on valtava potentiaali hukkalämmön hyödyntämiseen”, vakuuttaa hollolaisen asiantuntijaorganisaatio Calefa Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tamminen.

”Energian uudelleenkäyttö on aivan lapsenkengissä. Meillä ei tietääkseni ole kilpailijaa koko Euroopassa. EU:ssa teollisuuden hukkalämmön hyödyntämisenohjelmat matelevat. Yhdysvaltoja asia ei kiinnosta tippaakaan. Vain Japanissa kehitys jonkin verran etenee. Meidän toteutuksemme takaisinmaksuaika on yhdestä kolmeen vuotta, mutta silti kiinnostus on laimeaa. Miksi ei 30 prosentin tuotto pääomalle herätä tätä suurempaa innostusta?”, Tamminen ihmettelee.

 

Teollisuuslaitoksille sopiva

Minkälaisessa tuotannossa hyödynnettävissä olevaa hukkalämpöä syntyy?
”Hukkalämpöjen lähteet ja uusiokäyttömahdollisuudet vaihtelevat. Aina jos tuotannossa kuivataan, käytetään lämpöä tai jäähdytetään, syntyy myös hyödynnettävää lämpöä”, Tamminen selittää.

Calefa vastaa kokonaistoimituksista ja kartoittaa kohteissa säästö- ja uudelleenkäyttömahdollisuudet. Yrityksen verkkosivustolla on kannattavuuslaskuri, jolla voi itse selvittää yrityksensä mahdollisen säästöpotentiaalin. Laskurilla selviää myös, missä ajassa investointi maksaisi itsensä takaisin, sekä hinta-arvio ratkaisun toteuttamisesta.

 

Yhteistyökuvio Mäntsälän malliin

Mäntsälässä sijaitsee Calefan yhteistyökumppanin, venäläisen hakukonejätti Jandeksin eli Yandexin datakeskus. Sähköenergia muodostaa kaksi kolmasosaa datakeskuksen kustannuksista. Datakeskuksen energiankulutus vuositasolla vastaa noin kolmen tuhannen omakotitalon vastaavaa kulutusta.

”Suomi on hyvä paikka datakeskukselle. Stabiili sähköverkko, vakaat yhteiskunnalliset olot ja hyvät datayhteydet”, toteaa Yandexin Mäntsälän datakeskuksen päällikkö Ari Kurvi.

”Saimme myös rakennettua erinomaisen yhteistyökuvion kunnan kanssa. Yandexilla syntyvän hukkalämmön ostaa Mäntsälän kunnan omistama energiayhtiö Nivos Oy. Calefan Yandexille toteuttama lämmöntalteenottolaitteisto datakeskuksessa noukkii talteen bittien hämmentämisessä syntyneen hukkalämmön ja toimittaa sen raakalämpönä Nivokselle. Nivos jalostaa siitä lämpöpumppujen avulla kaukolämpöä mäntsäläläisten omakotitalojen lämmittämiseen”, Kurvi kertoo.

 

Päästöt vähenivät merkittävästi

Kuinka monta euroa hukkalämmön hyödyntäminen tuo Mäntsälässä säästöinä verrattuna siihen, että lämpö täytyisi tuottaa perinteisemmin menetelmin?
”Hankkeen ansiosta Nivos Oy on laskenut jo kahdesti kaukolämmön loppuasiakkaan hintaa yhteensä noin seitsemällä prosentilla. Järjestelmät maksoivat Nivokselle kaksi miljoonaa euroa ja Yandexille puoli miljoonaa euroa”, kertoo Calefan toimitusketjun päällikkö Petri Vuori.

Entä kuinka paljon Yandexin datakeskus synnyttää lämpöä?
”Datakeskuksessa syntyy joka sekunti lämpöä tuhannen kiukaan verran. Hyödynnämme hukkalämmön. Lämpöpumppulaitoksen teho on noin neljä megawattia. Se tuottaa vuodessa 20 gigawattituntia kaukolämpöä, joka on noin puolet Mäntsälän keskustan kaukolämpötarpeesta”, Vuori kuvaa.

Tämä vastaa tuhannen omakotitalon vuotuista lämmöntarvetta. Laitos laskee Mäntsälän keskustan kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia. Samalla Nivos pääsi kaukolämmön osalta EU:n vuoden 2030 päästövähenemätavoitteeseen, joka on juuri tämä 40 prosenttia. Lämpöpumppulaitoksen toteutus on maailmanlaajuisesti ensimmäinen laatuaan.

Miten lämpö käytännössä hyödynnetään, millä teknillisillä ratkaisuilla? Meneekö lämpö kaukolämpöverkkoon?
”Lämmöntalteenottolaitos hyödyntää Yandexin datasalin hukkalämpöä ja kierrättää energian takaisin kaukolämpöverkkoon. Lämmöntalteenotto tapahtuu konesalin ulospuhallusilmasta, jolla on jäähdytetty datasalin tietokoneita. Talteen otettu lämpö nostetaan lämpöpumpulla 30 asteesta jopa 80 asteeseen ja syötetään kaukolämpöverkkoon. Lämmön siirto tapahtuu datasalin ja lämpöpumppulaitoksen välillä vesi-glykoli-putkistolla ja lämpöpumppulaitoksen jälkeen kaukolämpöverkolla”, Vuori valottaa menetelmää.

Millaisia muita projekteja Calefalla on hukkalämmön hyödyntämisessä?
”Olemme toteuttaneet tähän mennessä sata erilaista hukkalämmön hyödyntämisprojektia. Verkkosivustollamme on lueteltu referenssejä”, Vuori vinkkaa.
www.calefa.fi/fi/referenssit/

Facebooktwitterlinkedin