Uusiouutiset täyttää 30 vuotta

Facebooktwitterlinkedin

Kiertotalouden erikoislehti Uusiouutiset täyttää ensi vuonna pyöreitä vuosia. Uusiouutiset perustettiin vuonna 1989 alun perin edistämään jätteiden hyötykäyttöä ja uusioraaka-aineiden kauppaa. Nykyisin lehti kertoo koko kiertotalouden arvoketjusta aina ekologisesta tuotesuunnittelusta vastuulliseen kuluttamiseen.

Ensimmäiset numerot olivat mustavalkoisia uusioraaka-aineiden osto- ja myyntilistoja, joita ryydittivät uutiset ja artikkelit uusiomarkkinoiden ja jätehuollon tilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Uusiouutisten perustajana toimi silloisen Suomen Uusioraaka-ainepörssi Oy:n toimitusjohtaja Hannu Salonen. Salonen toimii yhä aktiivisesti kiertotalousalalla oman konsulttiyrityksensä Hannu Salonen Ympäristöpalvelut Oy:n kautta.

Salonen kirjoitti ensimmäisessä Uusiouutiset-lehdessä, numerossa 1/1989, pääkirjoituksessaan näin:

”Uusioraaka-aineiden käyttöä on rajoittanut paljolti sopivien tuotteiden puute. Alan tuotekehittely on yleensä sattuman varaista ja sitä tehdään vähäisillä resursseilla. Vaikka uusioraaka-ainetta käyttävä tuote löydettäisiinkin, saattaa tuotteen menestys kaatua markkinoiden puuttumiseen.”

Salonen jatkoi:

”Yksi markkinoita parantava tekijä olisi kansalaisten yleisen mielipiteen muuttaminen suosimaan uusio-raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Tällaisen yleisen mielipiteen muuttaminen ei useinkaan ole mahdollista tuotteen valmistajalle, vaan se on tiedotusvälineiden ja viranomaisten tehtävä.”

”Julkishallinnon tulisi toimia esimerkkinä yrityksille ja yksityisille kansalaisille ja suosia rohkeammin eri hankinnoissaan uusioraaka-aineista valmistettuja tuotteita. Esimerkiksi viemäri- ja rumpuputket ovat tuotteita, joissa voidaan käyttää suuria määriä uusiomuovia. Varsin usein kuitenkin kuntien ja valtion rakennuskohteissa putkeksi valitaan neitseellisestä raaka-aineesta valmistettu putki, vaikka hinta ja laatuerot eivät juurikaan poikkea toisistaan.”

Samat uusioraaka-aineiden markkinoihin, käyttökohteisiin ja imagoon liittyvät kysymykset ovat ajankohtaisia yhä, 30 vuotta lehden perustamisen jälkeen. Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ylikulutus ovat vuosikymmenien aikana vain kiihtyneet, mikä on nostanut viime vuosina keskusteluun vähähiilisyyden, kiertotalouden ja kestävät kulutus- ja tuotantomallit.

Kiertotalouden ytimessä on käyttää resursseja mahdollisimman tehokkaasti hukkaa välttäen. Uusioraaka-aineiden tulisi kiertää takaisin teollisuuden käyttöön ja tuotannossa tulisi pyrkiä kohti suljettuja kiertoja, kuitenkin niin, että haitalliset aineet eivät jää kiertoon.

 

Kuva: Uusiouutisten kautta aikain ensimmäinen numero 1/1989 löytyy Kansallisarkistosta.

Facebooktwitterlinkedin