Saako käytöstä poistettuja kirjoja pian taas laittaa paperinkeräysastiaan? – Paperinkierrättäjät huolissaan: ”Yksi päätös uhkaa tuhota koko suomalaisen paperinkierrätyksen”

Kirjat sopivat huonosti paperinkierrätysprosesseihin. Kirjoissa on kovia kansia, liimasidontaa, muovipäällysteitä ja kangasta selkämyksissä. Kuva: Adobe Stock.

Rikkinäisten ja käytöstä poistuneiden kirjojen keräystavat muuttuvat, jos jätelakiin esitetty muutos hyväksytään. Kirjojen syntypaikkalajittelu on hankaloitunut viime vuosina. Osa kunnista ei ole enää suositellut kirjojen laittamista keräyspaperiastiaan edes kannet irrotettuna. Kun paljon keräyspaperia hyödyntävä Kaipolan tehdas muutama vuosi sitten sulkeutui, kirjoille ei ole ollut kotimaassa tarjolla sopivaa kierrätysprosessia. Suomessa suuri osa käytöstä poistetuista kirjoista on päätynyt sekajätteenä polttoon. Euroopassa taas kierrätyslaitokset ovat erotelleet kirjoja muun paperin joukosta käsin ja ohjanneet ne erillisiin kierrätysprosesseihin. Kirjat talteen kiinteistöiltä Suomen hallitus esittää nyt jätelakiin muutosta, joka toisi kirjat paperin tuottajavastuun piiriin. Jos esitetty muutos hyväksytään eduskunnassa, tämä tarkoittaa käytännössä, että painettujen kirjojen maahantuojat ja painopaperin valmistajat velvoitettaisiin keräämään käytöstä poistetut kirjat pääasiassa suoraan kiinteistöiltä. Kotitaloudet saisivat siis laittaa huonokuntoiset ja käytöstä poistettavat kirjansa keräyspaperiastiaan. Hallituksen esitys on nyt lausuntokierroksella. Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja 28. maaliskuuta 2024 mennessä lausuntopalvelussa. Ensin uudelleen luettavaksi Paperin tuottajavastuulliset yritykset joutuisivat myös järjestämään tavat kerätä käytöstä poistettavat kirjat suurkertymäkohteista kuten...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset