SCIP-tietokanta ei vielä palvele kierrätysalaa ja kuluttajia

Sekalaista rojua kierrätyslaitoksen liukuhihnalla
Facebooktwitterlinkedin

Euroopan kemikaalivirasto Echa avasi syyskuussa SCIP-tietokannan kuluttajien ja kierrättäjien käyttöön. Yritysten täytyy raportoida tietokantaan esineet, joissa on erityistä huolta aiheuttavia aineita (SVHC-aineet).

Tarkoitus on tarjota kuluttajille tietoa tuotteiden sisältämistä vaarallisista aineista ja edistää tuotteiden turvallista kierrätystä.

Chemical Watch -palvelu uutisoi tietokannan saaneen kritiikkiä ja kehitysehdotuksia useilta tahoilta.

Eurooppalaisen kierrätysteollisuuden liiton (Euric) pääsihteeri Emmanuel Katrakis sanoi sen tuovan vain vähän lisäarvoa kierrätysalalle. Kierrätysoperaattorit käsittelevät joka päivä valtavia määriä jätettä, ja esinekohtainen tietokanta on liian yksityiskohtainen eikä vastaa kierrätysoperaattoreiden tarpeisiin, hän tiivisti Chemical Watchille.

Tanskan kuluttajaneuvoston THINK Chemicals -ohjelman johtaja Claus Jørgensen sanoo tietokannan olevan vielä liian hankala kuluttajille, mutta arvioi sen voivan hyödyttää heidän kaltaisiaan organisaatioita. Jørgensen näkee, että tietokannan yli neljä miljoonaa ilmoitusta kertoo siitä, että haitallisia aineita käytetään tuotteissa laajasti ja kiertotalouden saavuttaminen on valtava haaste.

Ympäristöjärjestö European Environmental Bureau (EEB) huomauttaa, että tietokannasta puuttuu kokonaan joitakin tuoteryhmiä ja niiden osalta pitää selvittää, eikö ilmoitusvelvollisuutta ole noudatettu vai eikö niissä aidosti käytetä SVHC-aineita.

Echa aikoo jatkokehittää tietokantaa.

 

Teksti: Katja Pulkkinen. Kuva: Adobestock.

Facebooktwitterlinkedin