Sivukiveäkin hyödyntävälle hiekka-akkuteknologialle miljoonarahoitus

Kuva: Rami Marjamäki. Polar Night Energy käyttää mielellään paikallisesti saatavilla olevia materiaaleja kuten teollisuuden sivuvirtoja. Startupin ovat perustaneet Tommi Eronen ja Markku Ylönen.
Facebooktwitterlinkedin

Tamperelainen startup Polar Night Energy on saanut 7,6 miljoonan euron siemenrahoituksen lämpöenergiavarastojen kehittämiseen ja toteuttamiseen.

Sijoituskierrosta johti Jonathan Oppenheimer yhdessä suomalaisten sijoitusyhtiöiden Stephen Industriesin, Holdixin ja Turretin kanssa.

Kierrokselle osallistuivat myös ruotsalainen perheomisteinen sijoitusyhtiö PC Rettig & Co Impact ja joukko nykyisiä sijoittajia.

Polar Night Energy suunnittelee ja valmistaa korkean lämpötilan energiavarastoja.

Vuonna 2018 perustetun yrityksen kehittämä hiekka-akku vauhdittaa fossiilisista polttoaineista luopumista ja siirtymää tuuli- ja aurinkoenergiaan.

”Olemme erittäin tyytyväisiä rahoituskierroksen tulokseen, varsinkin kun ottaa huomioon nykyisen haasteellisen rahoitusympäristön. Polar Night Energy on herättänyt paljon kiinnostusta, ja sijoittajat ovat tunnistaneet yrityksen potentiaalin”, sanoo Polar Night Energyn toinen perustaja Markku Ylönen.

Jätteetkin sopivat lämmönvarastointimateriaaleiksi

Hiekka-akkujen lämmönvarastointimateriaaliksi soveltuvat monenlaiset hiekat ja hiekan kaltaiset materiaalit.

Koska materiaalilla voi olla laaja valikoima jyväkokoja ja vaihteleva mineraalikoostumus, myös sellaiset materiaalit soveltuvat, joita pidetään yleensä jätteenä.

”Erilaisten materiaalien tutkiminen ja testaaminen on meille tärkeää, jotta pystymme käyttämään materiaaleja, jotka ovat ominaisuuksiltaan sopivia, kustannustehokkaita ja kiertotaloutta edistäviä”, kertoo Polar Night Energyn viestintäpäällikkö Miika Peltola.

Tulikiven sivuvirtaa maailman suurimpaan hiekka-akkuun

Yritys kertoi maaliskuussa toimittavansa maailman suurimman hiekka-akun Pornaisiin Loviisan Lämmön kaukolämpöverkolle. Hiekka-akun teho on 1 MW ja varastointikapasiteetti 100 MWh.

Lämpöenergiavaraston väliaineena käytetään Tulikiven varaavien tulisijojen tuotannon sivuvirtana syntyvää vuolukivimursketta.

Kuva: Marjaana Malkamäki. Loviisan Lämmön Mikko Paajanen, CapMan Infran Sauli Antila ja Polar Night Energyn Matti Ulvinen ja Tommi Eronen Pornaisten kaukolämpövoimalalla, jonne rakennetaan uusi, 13 metriä korkea ja 15 metriä leveä hiekka-akku.
Kuva: Marjaana Malkamäki. Polar Night Energyn Matti Ulvinen ja Tommi Eronen sekä Loviisan Lämmön Mikko Paajanen ja CapMan Infran Sauli Antila Pornaisten kaukolämpövoimalalla, jonne rakennetaan uusi, 13 metriä korkea ja 15 metriä leveä hiekka-akku.

Pornaisten hiekka-akun tavoitteena on vähentää Pornaisten kunnan alueella toimivan kaukolämpöverkon lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä. Investointi vähentää kokonaispäästöjä 160 hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa.

Pornaisten hanke on saanut Business Finlandin uuden teknologian energiatukea.

”Haluamme olla mahdollistamassa uusiutuvan energian kasvua. Hiekka-akusta tehdään sen kokoinen, että sillä voi osallistua myös kaikille Fingridin reservi- ja säätösähkömarkkinoille. Hiekka-akku auttaa pitämään sähköverkkoa tasapainossa, kun tuuli- ja aurinkoenergian osuus verkossa kasvaa”, sanoo Loviisan Lämmön toimitusjohtaja Mikko Paajanen.

Tuuli- ja aurinkoenergiaa varastoon

Polar Night Energy kertoi äskettäin myös kumppanuudesta Ilmattaren kanssa. Ilmatar-kumppanuuden tarkoituksena on varastoida ylimääräistä tuuli- ja aurinkoenergiaa suuren mittakaavan hiekka-akkuihin.

Yhtiön nyt saama siemenrahoitus tullaan käyttämään myynnin ja tutkimus- ja kehitystiimien kasvattamiseen ja osaamisen kehittämiseen lämmön muuntamisessa takaisin sähköksi.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Rami Marjamäki. Polar Night Energy käyttää mielellään paikallisesti saatavilla olevia materiaaleja kuten teollisuuden sivuvirtoja. Startupin ovat perustaneet Tommi Eronen ja Markku Ylönen.

Facebooktwitterlinkedin