Spinnova perustaa kehräämön Jyväskylään

Spinnova
Facebooktwitterlinkedin

Ekologista tekstiilikuitua kehittävä Spinnova Oy investoi lankakehräämöön. Spinnova rakentaa oman kehräämön Suomeen.

Spinnova aikoo perustaa kehräämön pilottituotantolaitoksensa yhteyteen Jyväskylään. Investoinnin arvo on noin 2,2 miljoonaa euroa. Keski-Suomen ely-keskus on myöntänyt hankkeelle noin 600 000 euron avustuksen.

Samaan kaupunkiin on myös rakenteilla ensimmäinen kaupallisen mittakaavan kuitutehdas. Sitä rakentaa yhteistyökumppanin, brasilialaisen sellujätin Suzanon kanssa perustettu yhteisyritys Woodspin. Tehtaan on määrä olla valmiina tuotantoon vuoden 2022 lopussa.

 

Poistotekstiili on tulevaisuuden raaka-aine

Spinnova valmistaa tekstiilikuitua puusta saatavasta selluloosasta, mutta raaka-aineeksi soveltuvat myös maatalouden sivuvirrat, nahkajäte sekä selluloosapitoinen poistotekstiili.

”On merkittävä kaupallinen etu, että saamme kehräämön lähelle omaa tuotantolaitostamme. Pystymme nopeisiin kokeiluihin, säästämme läpimenoaikaa ja voimme testata pienempiä eriä kuin aikaisemmin. Tämä ratkaisu tulee merkittävästi edistämään puupohjaisen SPINNOVA-kuidun kehitystyötä. Se on myös arvokas investointi tulevaisuuteen, kun kehitämme jätepohjaisia vaihtoehtoja”, sanoo Spinnovan perustaja ja toimitusjohtaja Janne Poranen.

Kehräämön teknologiakumppaniksi on valittu sveitsiläinen Rieter. Teknologiatoimitukset ajoittuvat vuoden 2022 loppuun.

Spinnovan uutinen vahvistaa suomalaista tekstiilien kiertotalousverkostoa. Suomalaisesta ekosysteemistä on puuttunut kuidusta lankaa kehräävä ja kankaita valmistava laitos.

Esimerkiksi poistotekstiileistä jalostettua uusiokuitua on vietävä ulkomaisiin kehräämöihin, jotta se voitaisiin kierrättää takaisin vaatteiden valmistuksen raaka-aineeksi.

”Tämä on merkittävä uutinen suomalaiselle tekstiiliteollisuudelle, sillä tällä hetkellä Suomessa ei ole toista teollisen mittakaavan hienojen lankojen kehräämöä ”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n asiantuntija Katri Pylkkänen.

Kuva: Spinnova. Spinnovan tekstiililanka syntyy puusta. Jatkossa raaka-aineena voivat olla selluloosapohjaiset jätteet kuten poistotekstiili.

Facebooktwitterlinkedin