Kuituyhtiö Spinnova laajentaa raaka-ainepohjaa ja kierrätystä – rahoitusta Business Finlandilta

Suomalainen Spinnova kehrää suoraan puusta ekologista tekstiilikuitua. Yrityksen kuitutehdas käynnistyi kevättalvella 2023 Jyväskylässä.
Facebooktwitterlinkedin

Business Finland on myöntänyt jyväskyläläiselle kuituteknologiayhtiölle Spinnovalle tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitusta maksimissaan 1,9 miljoonaa euroa.

Kyseessä on avustus, jonka suuruus on 50 prosenttia yhtiön uudesta tuotekehitysprojektista. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 3,9 miljoonaa euroa.

Tuotekehitysprojektin tavoitteena on mahdollistaa Spinnova-kuidun valmistaminen tekstiili- ja maatalousjätevirroista pilottimitassa. Projektin tuloksena syntyvässä jauhatusympäristössä kuitua voidaan myös kierrättää.

Kehityshankkeen myötä Spinnova pyrki laajentamaan teknologiatarjontaansa jauhatus- ja kuidunkierrätyskomponenteilla, joita kuitua valmistavat tehtaat voisivat käyttää.

Yhtiö odottaa energiatehokkaamman jauhatuksen parantavan myös Spinnova-kuidun kilpailukykyä.

Kuitutehdas käynnistyi maaliskuussa

“Business Finlandin avustus tukee kehitystyötämme, jotta olisimme tulevaisuudessa entistäkin kestävämpiä ja kilpailukykyisempiä voidessamme tarjota teknologiaa, joka mahdollistaa useiden kiertotalousraaka-aineiden käytön tekstiilikuidun valmistuksessa”, sanoo Spinnovan teknologiajohtaja ja toinen perustaja Juha Salmela.

VTT-lähtöisen Spinnovan ensimmäinen kaupallisen mitan kuitutehdas käynnistyi Jyväskylässä keväällä 2023.

Ympäristöä säästävä tekstiilikuitu tehdään yhtiön omalla teknologialla puusta ja erilaisista sivuvirroista. Tuotannossa ei käytetä haitallisia kemikaaleja, eikä siinä synny jätettä.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva Spinnova. Suomalainen Spinnova kehrää suoraan puusta ekologista tekstiilikuitua. Yrityksen kuitutehdas käynnistyi kevättalvella 2023 Jyväskylässä.

Facebooktwitterlinkedin