Suomalaiskeksintö puhdistaa metallintyöstön poistokaasut

Facebooktwitterlinkedin

Metallintyöstön poistokaasuille on viimein löytynyt puhdistuskeino, kertoo TTT-lehti. Uusi suomalaismenetelmä käsittelee poistoilman erittäin tehokkaasti.

Konepajojen metallintyöstönesteet sisältävät lukuisia kemikaaleja, jotka vaikuttavat haitallisesti terveyteen. Osa yhdisteistä on haihtuvia.

Ongelmaa ryhdyttiin tutkimaan hankkeessa, jonka toteuttivat Työterveyslaitos, Tampereen ammattikorkeakoulu (Tamk) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Projektissa syntyi idea moniportaisesta puhdistustekniikasta, joka poistaa ilmasta sekä hiukkasia että kaasumaisia epäpuhtauksia.

 

Anturitekniikalla iso rooli

Hankkeessa kehitettiin TVOC-anturi, joka tunnistaa haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaispitoisuuden.

Sensorin avulla laitteen puhdistustulosta voidaan seurata reaaliaikaisesti.

Laitteen testaus todellisissa teollisuusympäristöissä osoitti, että sillä päästään Työterveyslaitoksen asettamiin tiukkoihin tavoitteisiin.

Indikaattoriyhdisteiden eli alkanoliaminien pitoisuus jäi selvästi alle ylärajan, joka on 0,1 milligrammaa kuutiometrissä ilmaa.

Myös VOC-yhdisteiden kokonaispitoisuuden tavoitetaso 3 000 mikrogrammaa ilmakuutiossa alitettiin reilusti.

 

Spinoff-yritys kaupallistaa keksintöä

Tamkin tutkijat ja liiketoimintaosaajat ovat perustaneet Aeroff-nimisen yrityksen, joka räätälöi laitetta konepajoille.

”Jokainen konepaja on omanlaisensa. Siksi puhdistusratkaisukin on sovitettava jokaisen työympäristön tarpeisiin”, kertoo Aeroff Oy:n tekninen asiantuntija Pirkko Pihlajamaa TTT-lehdessä.

Puhdistustekniikan keksinyt Pihlajamaa työskenteli aiemmin Tamkin lehtorina ja tutkimushankkeen projektipäällikkönä.

Kaasumaisten epäpuhtauksien suodatusongelma on suuri monessa maassa. Esimerkiksi työstökoneita valmistava Saksa olisi laitteelle luonteva markkina-alue.

 

(Kuvassa) Suomalainen AerOff-jälkisuodatusmenetelmä vähentää metallintyöstön poistoilman epäpuhtauksia tehokkaasti. Tekniikka on ensimmäinen laatuaan. Kuva: Shutterstock

Facebooktwitterlinkedin