Suomalaismökkeilijöillä yllättävä rooli vaatteiden elinkaaren pidentämisessä

Kuva: Sora AI. Mökillä menevät vähän nuhjuisemmatkin vaatteet.
Facebooktwitterlinkedin

Suomalaisetko vaatteiden kertakäyttökansaa?

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n myyntipäällikkö Miira Ojanen on toista mieltä.

”Suomalainen mies on maailmanmestari vaatteen elinkaaren pidentämisessä. Moni mies käyttää vaatteensa ihan loppuun. Jos vaate on niin reikäinen, ettei sitä voi enää käyttää muualla, se menee mökkivaatteeksi, ja sielläkin lopulta vielä veneen pesuun tai öljyrätiksi”, Ojanen nauraa.

Ojanen löytää esimerkin läheltä. Hänen oman miehensä flanellipaita palveli tätä nelisenkymmentä vuotta, kunnes kangas oli niin haperoa, ettei siihen voinut enää edes paikkoja ommella.

Ojanen antaa kiitosta myös suomalaisille naisille. He ovat ahkeria kirpputorien käyttäjiä. LSJH:n Lemppari-myymälän suosituimpia artikkeleita ovat naisten paidat ja mekot.

”Uudelleenkäyttö on megatrendi, joka vain kasvaa.”

Ojasen päällä on haastatteluhetkellä Lemppari-myymälästä bongattu huppari, jonka hihassa on pesussa irtoamaton tahra. Se ei haittaa, vaan asu menee mainiosti.

Nizzan-lomalle hän on lähdössä laukussaan kaksi suosikkimekkoa, joista toinen on kymmenen vuotta vanha ja toinen lempimekko, jota on tullut käytettyä ”varmaan sata kertaa”.

Ostatko saman vaatteen yhä uudestaan?

Ojanen kannustaa jokaista hankkimaan vaatteen vain todelliseen käyttöön.

Hän kertoo lukeneensa, että omisti ihminen sitten mitä tahansa, yleensä hän käyttää omistamistaan tavaroista ja vaatteista vain viittä prosenttia. 95 prosenttia odottaa kaapissa.

Hän kehottaa myös miettimään, miksi ostamme vaatteita, joita emme oikeasti tarvitse.

”Tuntuu, että alitajuisesti ostamme saman vaatteen uudestaan ja uudestaan. Itse aina hipelöin mustavalkoisia tunikoita, vaikka minulla on jo sellaisia.”

Ultrapikamuoti tekee impulssiostoksista vaarallisen helppoa. Ihmiset ostavat halvalla ja käyttävät kerran. Sen jälkeen vaate on jätettä.

”Se on jätettä, koska sen laatu on niin huonoa, ettei sille ole uudelleenkäyttöä eikä edes kierrätysratkaisua”, Ojanen sanoo.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Sora AI. Mökillä menevät vähän nuhjuisemmatkin vaatteet.

Facebooktwitterlinkedin
Uusiouutiset
Yksityisyyden yleiskatsaus

Käytämme evästeitä (cookie) palvelun käytön tilastointiin ja kieliasetuksen valinnan säilyttämiseen.