Suomen maatalousmuoveista muovipusseja saudeille

Facebooktwitterlinkedin

3.5.2016

Suomalaisista maatalousmuoveista tehdään pian muovipusseja Saudi-Arabiassa. Saudit rahoittavat myös Laihialle rakennettavaa uusiointilaitosta. Pohjanmaan Muovikierrätys Oy:n Lieksan laitoksen on tarkoitus käynnistyä kesäkuun alussa.

Pohjanmaan Muovikierrätys Oy alkaa valmistaa uusiomuovigranulaattia maatilojen muovijätteistä.

Marraskuussa perustettu yritys on polkaissut nopeasti pystyyn oman keräyslogistiikkajärjestelmänsä. Kolme rekkaa kiertää maatiloilla hakemassa paalimuovit, auma- ja kasvihuonemuovit, suursäkit sekä apulantasäkit.

Yritys hakee muovit maksutta. Oikein hyvin lajitelluista muoveista, joista on poistettu verkot, nyörit ja rehujäämät, yritys lupaa jopa maksaa maanviljelijöille 20 euroa muovitonnilta.

Huhtikuun lopussa keräykseen oli ilmoittautunut jo 500 maatilaa. Pohjanmaan Muovikierrätys Oy:n tuotantopäällikkö Eino Järvisen mukaan puhelin soi jatkuvasti, kun uudet maatilat ilmoittautuvat mukaan.

Yritys hakee muovia myös muilta jätealan yrityksiltä. Lisäksi yhteistyökumppanina keräyslogistiikassa toimii maataloussäkkikeräyksessä kunnostautunut 4H-järjestö.

”Meillä on varaa hakea muovit maksutta tai jopa maksaa niistä, koska hyödynnämme materiaalin uusiomuovina. Muoville on maailmalla paljon kysyntää. Ei tarvitse pelätä, että se jäisi käsiin”, Järvinen perustelee.

Yritykselle kelpaavat pihalla säilytetyt muovit, jopa multaiset ja rapaiset, sillä muovit pestään.

Järvisen mukaan tavoitteena on kerätä yhteensä 10 000 tonnia maatalousmuoveja vuodessa, lähes kaikki Suomen maatalousmuovijäte. Ne on tarkoitus käsitellä kahdessa laitoksessa Suomessa.

Lieksan laitoksen rakentaminen on jo käynnissä. Kapasiteetiltaan 3 000 tonnin laitoksen pitäisi käynnistyä kesäkuussa. Laihialle on tarkoitus pystyttää kapasiteetiltaan kaksinkertainen laitos ensi vuoden alkuun mennessä. Sen ympäristölupaprosessi käynnistyi toukokuun alussa.

 

Miljoona euroa tehtaaseen

Pohjanmaan Muovikierrätys aikoo murskata, pestä ja kuivata jätemuovit ja granuloida ne sitten uusiomuoviraaka-aineiksi. Lieksassa käsitellään osa LLD-PE-muoveista eli paalimuovijätteestä. Suurin osa muoveista kuten polypropeenista tehdyt suursäkit on tarkoitus käsitellä Laihialla.

Lieksaan Pohjanmaan Muovikierrätys Oy osti puolen miljoonan euron kaluston. Leikkaava murska hankittiin Aasiasta. Välivarastoinnissa kumppanina on Jätehuolto T. Lehikoinen. Pohjanmaan Muovikierrätys on juuri rekrytoimassa välivarastointiin ja Lieksan käsittelylaitoksen pyörittämiseen yhteensä 30–40 työntekijää, joista suurin osa tulee olemaan harjoittelijoita ja tukityöllistettyjä.

Järvisen mukaan koko vuoden tuotanto on jo myyty etukäteen Saudi-Arabiaan. Sen osti yhtiö, joka valmistaa granulaateista uusiomuovituotteita kuten muovipusseja ja kalvoja.

”He eivät maksa yhtään euroa ylimääräistä, mutta he maksavat etukäteen. Ja he sijoittavat puolet Laihian-tehtaaseen, eli maksavat miljoona euroa noin kahden miljoonan euron kokonaisinvestoinnista”, Järvinen sanoo.

Miten suomalainen Järvinen yhytti saudiarabialaiset asiakkaansa?

”Pistin WhatsAppiin viestin, että tarvitsetteko muovijätettä. Laitoin muovit ja hinnat. He ostivat kaiken.”

Facebooktwitterlinkedin