Uusiouutiset numero 6/2017 ilmestyi 2. lokakuuta 2017. Tämän numeron osateemoja olivat kierrätysalan murros, materiaalivirrat sekä huomisen ratkaisut. Tilaa Uusiouutiset Pääkirjoitus…
Taloyhtiö säästäisi muovikeräyksellä
Kuva: HSY.
Muovipakkausten vapaaehtoinen erilliskeräys on kiinteistölle halvempaa kuin sekajäteastian tyhjennys.
Haluaisitko pienentää sekajätepussisi kokoa ja lajitella shampoopullot, leikkele- ja juustopakkaukset ja muovipussit erilleen? Tahtoisitko saada muovipakkauksesi kierrätettyä uusien muovituotteiden uusioraaka-aineiksi?
Kuka tahansa pääkaupunkiseudulla tai Kirkkonummella asuva voi nyt kysyä HSY:ltä, saisiko hän pihaansa oman keräysastian muovipakkauksia varten. HSY laajensi muovipakkausten vapaaehtoista muovipakkausten erilliskeräystä syyskuussa. HSY on luvannut toimittaa 140-, 240- tai 660-litraisen keltaisen muovinkeräysastian jokaiselle kiinteistölle, joka tahtoo liittyä vapaaehtoiseen muovipakkausten kiinteistökohtaiseen erilliskeräykseen.
Vähentää sekajätettä
Kiinteistö maksaa muovipakkausastiasta HSY:lle astiavuokraa ja maksaa myös tyhjennysmaksun, mutta muovipakkausten erilliskeräys on kiinteistölle astiavuokrineen ja tyhjennysmaksuineen selvästi halvempaa kuin perinteisen sekajäteastian tyhjentäminen.
Esimerkiksi 660-litraisen muoviastian viikoittainen tyhjennys maksaa vähän alle 8,90 euroa, kun vastaavan sekajäteastian tyhjentäminen maksaa 11 euroa. Tyhjennysvälistä ja astiakoosta riippuen muovipakkausjätteen erilliskeräys voi tulla kiinteistölle jopa kolmanneksen halvemmaksi kuin suurten sekajätemäärien keräys.
Sekajätteessä on paljon muovipakkauksia, joten niiden lajitteleminen erikseen vähentää sekajätemääriä, mikä puolestaan antaa kiinteistölle mahdollisuuden harventaa sekajäteastian tyhjennysväliä tai pienentää astiakokoja.
”Useimpien hyötyjätteiden käsittely on HSY:llä hinnoiteltu halvemmaksi kuin sekajätteen keräys. Tämä on taloudellinen ohjauskeino, jolla haluamme kannustaa ihmisiä lajittelemaan jätteensä niin, että mahdollisimman paljon saataisiin kierrätettyä materiaalina”, HSY:n käyttöpäällikkö Johanna Rusanen perustelee.
Laatu kelpaa jo kierrätykseen
HSY kokeili muovipakkausten vapaaehtoista erilliskeräystä jo viime vuonna kaikkiaan 3 200 kiinteistöllä. Käyttöpäällikkö Johanna Rusasen mukaan kokeilu tuotti niin hyviä tuloksia, että nyt HSY haluaa laajentaa keräystä ja tarjota mahdollisuuden kaikille pääkaupunkiseudun asuinkiinteistöille. Keräykseen voivat halutessaan liittyä myös palvelukiinteistöt kuten päiväkodit ja koulut.
”Muovipakkausten erilliskeräyksestä ei ole jätehuoltomääräystä, vaan tarjoamme asukkaille vapaaehtoista mahdollisuutta tähän. Kun kokeilu viime vuonna alkoi, saimme paljon kyselyitä, että pääsisikö siihen mukaan. Kokeilussa näimme, että saamme erilliskerättyä paljon muovijätettä”, Rusanen taustoittaa.
HSY aloitti kokeilun viime vuonna todettuaan, että siihen olisi jo valmiit astiat ja infra. Noin 3 500 kiinteistöllä oli oma astia energiajätteelle. Näitä astioita ei enää tarvittu energiajätteen keräämiseen sen jälkeen, kun sekajätevirrat alkoivat muutenkin ohjautua polttoon uuteen jätevoimalaan. HSY tarjosi kiinteistöille mahdollisuutta muuttaa entiset energiajäteastiat muovinkeräysastioiksi. Suurin osa kiinteistöistä tarttui tilaisuuteen.
Aluksi jäteastian uusi rooli sekoitti asukkaita, jotka laittoivat vanhasta tottumuksesta astioihin edelleen energiajätettä, vaikka astiat oli tarroitettu uusin lajitteluohjein. Muovipakkausten lisäksi astioihin päätyi kartonkia ja kuituja. Rusasen mukaan tiedotukseen ja neuvontaan satsattiin, ja nyt muovipakkausten lajittelu on alkanut sujua. Keräys tuottaa niin hyvälaatuista muovia, että se kelpaa kierrätykseen uusiomuovituotteiden raaka-aineeksi.
Kerätyt muovipakkaukset kuljetetaan Riihimäelle Fortumin muovinjalostuslaitokselle käsiteltäväksi ja sieltä teollisuudelle kierrätettäväksi. Kerätystä muovista valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, kukkaruukkuja ja ämpäreitä.
Opasteita maksutta
Rusasen mukaan jo satakunta kiinteistöä on ilmoittautunut muovinkeräykseen mukaan sen jälkeen, kun HSY tiedotti elokuussa mahdollisuudesta ja keräyksen laajentamisesta syyskuun alusta alkaen.
”Halukkaita tulee joka päivä lisää.”
Myös tiedottamiseen on HSY:llä satsattu. Tarroitetun muovipakkausten keräysastian väriksi on valittu tarkoituksella keltainen, jotta se erottuisi kiinteistön jätehuoneen harmaista pöntöistä.
”Näin siihen ei tule heitettyä vahingossa sekajätepussia. Meiltä kiinteistö saa asukkaille jaettavia lajitteluohjeita sekä rappukäytävään laitettavan tiedotteen, jossa kerrotaan kiinteistön liittymisestä muovinkeräykseen. Lisäksi tarjoamme maksutta neuvojan asukastilaisuuteen. HSY:n verkkosivuilla (www.hsy.fi/jateopas) videot havainnollistavat muovipakkausten lajittelua ja jäteopas auttaa lajittelijaa.”
Tästä huolimatta kaikki kiinteistöt eivät ole halunneet liittyä muovipakkausten vapaaehtoiseen erilliskeräykseen.
”Olemme käyneet etukäteen läpi suuria vuokrayhtiöitä, jotta osaisimme mitoittaa astiatarvetta. Muutamat suuret yhtiöt ovat kieltäytyneet, koska epäilevät, että asukkaat eivät kuitenkaan osaisi lajitella muovipakkauksiaan oikein”, Rusanen sanoo.
Muovipakkausten vapaaehtoinen erilliskeräys voisi parhaimmillaan kohentaa kierrätysastetta koko HSY:n alueella. Suuri osa kotitaloudessa syntyvistä jätteistä on nykyisin juuri muovipakkauksia. Jos pääkaupunkiseutulaiset innostuisivat sankoin joukoin erilliskeräämään muovinsa, kierrätystä varten saataisiin valtavasti lisää uusioraaka-ainetta.
Rusasen mukaan muovipakkausten jätehuollosta vastuussa oleva tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovi suhtautuu kiinteistökeräyksen laajentamiseen hyvin myönteisesti. Myös muovijalostamossa olisi kapasiteettia vastaanottaa nykyistä paljon enemmän muovijätettä.
Jää nähtäväksi, kuinka innokkaasti ja kuinka suurella joukolla pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella asuvat lähtevät muovinkeräykseen mukaan. Jos innokkaita on paljon, asia voi aikanaan vaikuttaa jopa jätevoimalaan päätyvän sekajätteen lämpöarvoon, mikäli muovipakkausjätteen määrä sekajätteessä vähenee.
”Muovipakkausten kierrätys on Suomessa vielä aika uutta. Kiinteistökohtaista muovipakkausten keräystä vasta aloitellaan muutamissa kunnissa ja kaupungeissa. Ihmisiltä vie aikaa oppia siihen. On tärkeää, että muovipakkausten keräysastiaan laitetaan oikeaa jätettä. Siten saamme materiaalin mahdollisimman hyvin kiertoon”, Rusanen korostaa.