Tekstiilien tuottajavastuusuunnitelma veti maton kuntien alta: Turkuun ei tule poistotekstiilien jalostuslaitosta – ”Kasvuhaave lässähti”

Lounais-Suomen Jätehuollon toimitusjohtaja Jukka Heikkilä iloitsi vuonna 2021 Paimion pilottilaitoksen avajaisissa. Nyt suuren mittakaavan laitoshanke on haudattu. Kuva: Elina Saarinen.

(Tilaajille.) Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on päättänyt luopua pitkään valmistellusta poistotekstiilien jalostuslaitoshankkeesta. Lounaissuomalaisten kuntien jätehuoltoyhtiön yhtiökokous päätti asiasta yhtiökokouksessaan 23. huhtikuuta. Päätös merkitsee, että Turun Topinpuistoon ei rakenneta suunniteltua, noin 20 000 tonnin jalostuslaitosta, joka olisi jalostanut kierrätyskuituja kotitalouksilta kerätyistä, käytöstä poistetuista tekstiileistä. ”Ikävältä tuntuu”, toteaa LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä. ”Tämä olisi ollut iso mahdollisuus tekstiiliteollisuuden kiertotalouteen ja uuteen liiketoimintaan. Suomi oli minun lapsuudessani tekstiiliteollisuusmaa, ja odotin, että tässä olisi mahdollisuus uuteen kasvuun. Se kasvuhaave nyt lässähti”, Heikkilä kuvailee pettymystä. Tuottajavastuu vei taloudelliset edellytykset Yhtiön mukaan laitosinvestoinnille ei ”näköpiirissä olevassa toimintaympäristössä” ole toiminnallisia tai taloudellisia edellytyksiä. Perustelun muotoiluun on syynsä. EU suunnittelee tekstiileille tuottajavastuuta, mikä saattaa oleellisesti pienentää kuntien mahdollisuuksia toimia poistotekstiilien keräämisessä, jalostuksessa ja kierrätyksessä. Lainsäädännön valmistelu on kuitenkin yhä EU:ssa kesken, eikä lopullisesta toteutuksesta ole riittävästi tietoa, jotta kunnallinen jäteyhtiö uskaltaisi ryhtyä kymmenien miljoonien investointiin. Näillä näkymin tuottajavastuuehdotuksen sisältävän jätepuitedirektiiviehdotuksen hyväksyminen siirtyy eurovaalien yli. LSJH:lla ei kuitenkaan ole enää aikaa...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset