Tölkki tienpientareella voi koitua lehmän kohtaloksi

Facebooktwitterlinkedin

Lumien sulettua luonnosta paljastuu tupakantumppeja, muovia, metallisia juomatölkkejä ja muuta roskaa. Maaseudulla roskat vahingoittavat vakavasti tai tappavat tuotantoeläimiä sekä ulkona vapaasti liikkuvia lemmikki- että luonnoneläimiä. Esimerkiksi autoista teiden varsille heitetyt tölkit päätyvät helposti pelloille ja silppuuntuvat rehun sekaan aiheuttaen lehmille vakavia sisäisiä vammoja.

Suomalaisen ruoan ja maaseudun asiantuntija- ja neuvontajärjestö Maa- ja kotitalousnaiset osallistuu maailmanlaajuisiin roskatalkoisiin järjestämällä valtakunnallisen roskareippailukampanjan 4.4.−11.6.2019. Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Faba osk, Mtech Digital Solutions Oy ja ProAgria.

Rehun sekaan joutuneet alumiinitölkit aiheuttavat vuosittain useita nautakuolemia. Mtech Digital Solutions Oy:n teettämään kyselyyn vastanneista nautatilallisista miltei kolmannes kertoi lehmänsä kuolleen luontoon heitettyjen tölkkien takia. Kyselyyn vastasi lähes 400 nautatilallista.

Lisätietoja roskareippailutapahtumista eri puolilla Suomea löytyy täältä: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/sisalto/roskareippaillen-ymparisto-siistiksi-ukosta-impiin-44-1162019-11109

 

Kuva: Scanstockphoto. Pelloille ja tienvarsille heitetyt juomatölkit ovat vaarallisia tuotantoeläinten, erityisesti lehmien terveydelle, koska ne menevät helposti rehuntekovaiheessa rehun joukkoon ja sitä kautta edelleen eläinten ruoansulatukseen.

Facebooktwitterlinkedin