Tumppikala pysäyttää roskaajan

Pidä Saaristo siistinä ry:n tumppikala
Facebooktwitterlinkedin

Luonto ei ole tuhkakuppi, muistuttaa Pidä Saaristo Siistinä ry vaikuttavalla ympäristövalistuskampanjallaan.

Kampanjajulisteessa valtava kala muodostuu tuhansista tupakantumpeista. Visio pohjautuu synkkään tilastoon siitä, että vuosittain ympäristöön päätyy arviolta 4,5 biljoonaa tupakantumppia, joista suuri osa kulkeutuu saastuttamaan vesistöjämme. Tumppi onkin muovipussien tai pakkausroskien sijasta maailman yleisin jäte.

Usein kadulle nakattu tumppi kulkeutuu sade- ja sulamisvesien mukana jokeen, järveen tai mereen.

Yhdestä tumpista vapautuvat myrkyt voivat saastuttaa 500–1000 litraa vettä ympäriltään. Tupakantumppi ei maadu, vaan hajoaa luonnossa mikromuoviksi, joka voi päätyä kalojen ruoansulatuskanaviin ja edelleen ruokapöytiimme.

”Tupakantumppien maahan heittäminen on valitettavan yleistä ja muuhun roskaamiseen verrattuna sitä saatetaan pitää hyväksyttävämpänä toimintana. Erityisen tavallista on heittää tumppeja katukaivoon, josta ne useimmissa paikoissa päätyvät suodattamatta suoraan lähimpään vesistöön. Ihmiset eivät välttämättä ole tietoisia tumppien aiheuttamista ympäristöhaitoista, jonka takia tiedon lisääminen on tärkeää”, taustoittaa Pidä Saaristo Siistinä ry:n ohjelmapäällikkö Julia Jännäri.

Tumpeista muodostuva kala havainnollistaa ilmiön vahingollisuutta niin ympäristölle kuin ihmisille. Kampanjan tavoite on lisätä tietoa ilmiöstä ja saada ihmiset harkitsemaan uudelleen, mihin he tumppinsa heittävät.

“Kampanjalla visualisoimme ongelmaa ja tuomme sen suoraan ihmisten silmien eteen. Toivomme sen herättävän tunteita ja johtavan käyttäytymismuutokseen, jonka myötä tupakantumppeja ei päätyisi enää luontoon. Kampanja toimii muistutuksena siitä, että maahan heitettyjen tumppien vaikutukset voivat koskettaa meitä jokaista”, Jännäri jatkaa.

Pidä Saaristo Siistinä ry on vesilläliikkujien valtakunnallinen ympäristöjärjestö, joka on vuodesta 1969 työskennellyt puhtaamman saaristo- ja järviluonnon puolesta.

Kuva: Pidä Saaristo Siistinä ry. Kampanjajulisteet näkyvät katukuvassa.

Facebooktwitterlinkedin