Untuvasta ja lampaanvillasta tuotteita hevosille ja koirille – Sivuvirroille löytyi hyödyntämisratkaisu JoutsenHackathonissa

Kuva: Adobe Stock. Koirille ja hevosille on luvassa pehmeitä hyvinvointituotteita, jos Joutsenen ja Lampaamon yhteistyöstä syntyy uusi tuoteperhe.
Facebooktwitterlinkedin

Paikallinen, saarijärveläinen käsityöyritys Lampaamo voitti ideakisan, jossa etsittiin hyödyntämistapoja untuvatuoteteollisuuden sivuvirroille ja hukkapaloille.

JoutsenHackathonin toteutti Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo osana MYRSKY-hanketta.

Hackathonin tavoitteena oli löytää yksi tai useampi kumppani, jotka pystyisivät vastaanottamaan tekstiilituotannon sivuvirtana syntyviä materiaaleja säännöllisesti.

Yhdistää villan ja untuvat

Joutsen Finland Oy:n tuotteita kuten untuvatakkeja ja -peittoja valmistetaan Viron ja Suomen tehtailla.

Vaikka tuotantoprosesseissa jätteen synty pyritään minimoimaan, siitä huolimatta tuotannossa syntyy esimerkiksi leikkuutähteitä noin viisi tonnia vuodessa, roskasulkaa noin neljä tonnia ja pölyä 1,5–2 tonnia vuodessa.

Materiaali on mennyt energiajätteeksi ja polttoon, koska muita hyödyntämistapoja ei ole tähän saakka ollut.

Lampaamon ideana on kehittää tuoteperhe ja -merkki koirien sekä hevosten hyvinvointituotteille, joissa käytetään pesemätöntä lampaanvillaa sekä untuvatuoteteollisuuden sivuvirtoja.

Tuomariston vakuutti idean konkreettisuus, hackathonin aikana idean eteen tehty taustatyö, sekä yritysten toisiaan lähellä olevat arvomaailmat.

”Lopputulemana on toivottavasti tuoteperhe yhteistyössä Joutsen Finland Oy:n kanssa”, Lampaamon yrittäjä Annariikka Linna kertoo.

”Kaikissa yrityksissä ja ideoissa on potentiaalia, mutta Lampaamon polku koko hackathonissa oli vakuuttava”, sanoo Joutsen Finland Oy:n Fashion division manager Katja Helen.

Kisan loppusuoralla oli kolme yritystä. Joutsen Finland Oy haluaa jatkaa yhteistyötä ja keskusteluja kaikkien kanssa.

Greenful Groupin ratkaisu perustuu muovi- ja tekstiilijätteen hyödyntämiseen ympäristöystävällisten ja kestävien rakennusmateriaalien valmistuksessa.

Sideflow’n tiimi tarjosi Joutsenelle avaimet käteen -palvelua poistotekstiilien saattamiseksi uudelleenkäyttöön, kierrätykseen tai muun hyödyntämisen piiriin mm. digitaalista markkinapaikkaa hyödyntäen.

Kuva: Adobe Stock. Koirille ja hevosille on luvassa pehmeitä hyvinvointituotteita, jos Joutsenen ja Lampaamon yhteistyöstä syntyy uusi tuoteperhe.

Facebooktwitterlinkedin