”Tuntui hyvältä saada kiitosta siitä, että on tehty oikeaa asiaa, kun olemme kyseenalaistaneet totuttuja kulutustapoja”, sanoo pakkausten uudelleenkäyttöä edistävän Kamupakin…
Uudelleenkäytön ammattilaispäivät: ”Kiertotalousbisnes on tapojen muuttamisen bisnestä”




Second hand -vaatekauppa Emmy Clothing Companyn toimitusjohtajana työskentelevä Timo Huhtamäki antoi valaisevan tilannekuvan tekstiili- ja vaateteollisuuden kentältä uudelleenkäyttöverkosto RENETin ja Suomen Kierrätyskeskusten yhdistyksen SKKY:n ammattilaispäivien key note -puheenvuorossaan. Huhtamäki oli yksi useista asiantuntijapuhujista uudelleenkäytön ammattilaispäivillä Helsingissä.
”Tällä hetkellä vain 8 prosenttia materiaalista pysyy kierrossa, eli kiertotalousvajetta on 92 prosenttia. Meillä on tällä hetkellä kuluttajamarkkina, jossa kolmasosa vähittäiskaupassa kaikista vaatteista jää myymättä. 60 prosenttia menee kahden vuoden sisällä niistä jätepolttoon”, Huhtamäki antaa näkymää kenttään.
Kiertotalouden avulla syntyy työtä ja investointeja
Huhtamäen mukaan kiertotalouden esteenä on vielä useita asioita, kuten hitaasti edistyvä lainsäädäntö: Tuotteiden verotusrasite kasvaa tuotteiden elinkaaren jatkuessa ja ihmistyöhön liittyvät työvoimakustannukset ovat vuosien mittaan kasvaneet entisestään.
”Kun asioita lähdetään muuttamaan, pitäisi muuttaa myös markkinatalouden juridista kehikkoa eli verotusta, logistiikkaketjujen rakenteita sekä varastohallintajärjestelmiä. Yhteiskunnallisessa keskustelussa puhutaan aina siitä, mitä häviää muutoksessa. Kun meidän pitäisi puhua siitä, mitä saamme tilalle. Kiertotalouden avulla syntyy uusia työpaikkoja ja investointeja. ”
Purkutalkoot tarvitsevat tekijän – kulutusmallin rakennemuutos vie kiertotalouteen
Pullonpalautus on hyvä esimerkki onnistuneesta kiertotalouden ratkaisusta Suomessa. Tällä hetkellä järjestelmässä on 90 prosentin palautusaste. Kuluttajat uskovat järjestelmään ja se toimii. Miksei tätä samaa mallia voisi siis ulottaa laajemmalle, Huhtamäki kysyy.
Huhtamäen mielestä kaikki on mahdollista, kunhan markkinarakenteet ja lainsäädäntö saadaan käännettyä oikeaan suuntaan. Huhtamäki myöntää, että rakenteet muuttuvat hitaasti, ja esimerkiksi sesonkiajattelu ja kysyntäpiikit markkinoilla luovat kiertotalouden kentälle kohtaanto-ongelmia ja esteitä valtavirtaistumiseen.
”Mitä jos olisimmekin tulevaisuudessa kestättäjiä, emme kuluttajia? Kiertotalous on yhdistelmälääke talouden menestykseen, positiivisiin työllisyysvaikutuksiin sekä ilmastonmuutoksen torjumiseen. Kuluttajan käytöksen muuttamisella voi olla valtavia vaikutuksia.”
”Olemme tapojen muuttamisen bisneksessä. Kysymys on siitä, että muutamme rutiineja, oli kyse sitten ruokavalioista tai kiertotaloudesta. Esimerkiksi jos katsotaan vaateteollisuutta, pelkästään vaatteen elinkaaren tuplaaminen toisi 44 prosentin laskuun hiilijalanjäljessä”, Huhtamäki linjaa.
RENETin ja SKKYn uudelleenkäytön ammattilaispäivät pidettiin hotelli Arthurissa Helsingissä 2.-3.10.2024. Lue lisää RENETin toiminnasta täältä.
Teksti ja kuva: Eeva Louko/ Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus


