Pakkausjäteasetus hyväksyttiin europarlamentissa – Uudelleenkäytön aika alkaa

Kuva: Elina Saarinen. Europarlamentti äänesti pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen sisällöstä huhtikuun lopussa viimeisessä täysistunnossaan. Parlamenttirakennuksessa Strasbourgissa pakkausjätteen erilliskeräykseen oli jo valmiina omat jäteastiat.
Facebooktwitterlinkedin

Pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus hyväksyttiin tänään (24.4.24) Euroopan parlamentin tämän kauden viimeisessä täysistunnossa Strasbourgissa.

Europarlamentti hyväksyi asetuksen lopulta selvin luvuin: 476 puolesta, 129 vastaan.

Pakkausjäteasetuksen tavoitteena on vähentää pakkausjätettä, torjua kertakäyttöisten muovipakkausten käyttöä sekä siirtyä pois sellaisten pakkausten käytöstä, jotka eivät ole kestäviä.

Uudelleenkäyttövaatimus herättänyt keskustelua

Pakkauksia ja pakkausjätteitä koskeva asetus muuttui lopulta huomattavasti parlamentin ja neuvoston käsittelyprosessien aikana komission ensimmäiseksi esittämästä ehdotuksesta.

Erityisesti materiaalikohtaisia uudelleenkäyttö- ja kierrätystavoitteita on muokattu prosessin aikana.

Nyt hyväksytyssä asetustekstissä on jäljellä vaatimus, että vuoteen 2030 mennessä vähintään 10 prosenttia alkoholijuomista ja alkoholittomista juomista on myytävä uudelleenkäytettävissä pakkauksissa.

Tämä vaatimus ei koske maitoa, viiniä, maustettuja viinejä tai väkeviä alkoholijuomia eikä jakelijoita, joiden myyntialue on pienempi kuin sata neliötä.

Jäsenmaat voivat myös myöntää viiden vuoden poikkeuksen näistä vaatimuksista tietyin edellytyksin.

Suomessa teollisuus on ilmaissut huolensa siitä, että uudelleenkäyttövaatimus tuo suuret lisäkustannukset ja pakottaa rakentamaan rinnakkaisen uudelleenkäyttöjärjestelmän, vaikka Suomessa on jo erittäin toimiva pantillisten juomapakkausten palautusjärjestelmä.

On mahdollista, että tähän voi vielä löytyä ratkaisuvaihtoehto asetuksen toimeenpanovaiheessa.

Mukaan otettavia juomia ja elintarvikkeita myyvien on pyrittävä tarjoamaan 10 prosenttia tuotteistaan uudelleenkäytettävissä pakkauksissa vuoteen 2030 mennessä. Asiakkaat voivat myös pyytää saada noutoruoan tai -juoman omaan, itse tuomaan astiaansa.

Ylisuurille pakkauksille ja ketsuppipusseille kielto

Tietyt kertakäyttöiset muovipakkaukset kielletään kokonaan.

Esimerkiksi hotelleissa ei saa enää käyttää minikokoisia pesuainepulloja eikä ravintoloissa pieniä yksittäispakkauksia kuten muovisia ketsuppi- tai maustekastikepusseja.

Ravintoloissa ja kahviloissa nautittavat juomat ja elintarvikkeet on pakattava tai tarjoiltava muulla tavalla kuin kertakäyttöisissä muovipakkauksissa. Tämä pätee myös tuoreisiin hedelmiin ja vihanneksiin.

Pakkausjätettä on vähennettävä vuoteen 2030 mennessä viisi prosenttia, 10 prosenttia vuoteen 2035 mennessä ja 15 prosenttia vuoteen 2040 mennessä. Etenkin muovijätteen määrää on vähennettävä.

Verkkomyynti-, ryhmä- tai kuljetuspakkauksissa ei enää saa olla yli puolet tyhjää tilaa. Valmistajien ja maahantuojien on muutoinkin minimoitava pakkausten tilavuus ja paino.

Muovipakkauksille sekoitevelvoite

Uusien sääntöjen mukaan kaikkien pakkausten tulee olla kierrätettäviä. Tämä ei kuitenkaan koske kevyestä puusta, korkista, tekstiilistä, kumista, keramiikasta, posliinista tai vahasta valmistettuja pakkauksia.

Muovipakkausten valmistuksessa on käytettävä vähintään tietty määrä kierrätettyä muovia eli uusiomuovia. Tämän niin kutsutun sekoitevelvoitteen tarkoitus on luoda uusiomuoville kysyntää markkinoilla ja sitä kautta lisätä muovien kierrätystä.

Kierrätystavoitteet perustuvat pakkausjätteen painoon.

Asetus säätää myös erilliskeräysvelvoitteista juomapakkauksille. Vuoteen 2029 mennessä kertakäyttöisistä muovipulloista ja metallisista juomapakkauksista on kerättävä erikseen vähintään 90 prosenttia esimeriksi panttijärjestelmässä. Suomi pääsee tavoitteeseen jo nykyisellä järjestelmällä.

Säännöt kieltävät myös hitaasti hajoavien kemikaalien (kuten PFAS-aineiden) käytön elintarvikekontaktiin tulevissa pakkauksissa.

Säännöistä on jo sovittu alustavasti neuvoston kanssa. Neuvoston täytyy vielä hyväksyä sopimus virallisesti, ennen kuin se voi astua voimaan.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Elina Saarinen. Europarlamentti äänesti pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen sisällöstä huhtikuun lopussa viimeisessä täysistunnossaan. Parlamenttirakennuksessa Strasbourgissa pakkausjätteen erilliskeräykseen oli jo valmiina omat jäteastiat.

Facebooktwitterlinkedin