Uutuuskirja kannustaa luopumaan jatkuvan talouskasvun vaateesta

Talouteen erikoistunut kauppatieteiden tohtori Christer Lindholm esittää uutuuskirjassaan Kun maailma ei riitä (Vastapaino) painavat perustelut sille, miksi nykyisestä talousjärjestelmästä on pakko asteittain luopua.
Facebooktwitterlinkedin

Talouteen erikoistunut kauppatieteiden tohtori Christer Lindholm esittää uutuuskirjassaan Kun maailma ei riitä (Vastapaino) painavat perustelut sille, miksi nykyisestä talousjärjestelmästä on pakko asteittain luopua.

Kirjan julkaisutilaisuus pidetään tänään (13. helmikuuta 2024) Helsingissä.

Kuten kirjan nimikin kertoo, maailma ei yksinkertaisesti riitä luonnonvarojen ylikulutukseen perustuvaan jatkuvaan kasvuun, vaan olemme ajautumassa katastrofaaliseen nokkakolariin talouskasvun ekologisten rajojen kanssa.

Lindholm esittää irtiottoa kapitalismista ja tilalle uutta, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää talousjärjestelmää. Hänen mallinsa on inspiroitunut ainakin Rooman klubin ehdotuksista ja donitsitalousmallista.

 

Ylikulutukselle hidasteita verotuksella

Lindholm ehdottaa kiertotaloudelle ominaisia asioita kuten ylikulutuksen roimaa vähentämistä ja hyvinvointia omistamisen sijaan painottavaa mallia.

Kiertotaloudeksi Lindholm kuitenkin kutsuu lähinnä kierrättämistä. Tämän paljastaa kirjan alkuosiossa esitetty toteamus, että kiertotalous ei ole nykyisiin ongelmiin ratkaisu, sillä sataprosenttinenkin kierrätys vain viivästyttäisi ekologisiin rajoihin törmäämistä.

Joka tapauksessa Lindholm nostaa avainrooliin talouden hyötyjen reilumman jakautumisen. Tämä tarkoittaisi uusia sääntöjä maailman kauppapolitiikkaan, reilua palkkaa tai perustuloa, ja ympäristökysymysten huomioimista kaikessa tuotannossa. Niin kauan kuin talouskasvu vielä jatkuu, tulisi kakusta jakaa nykyistä selvästi suurempia kimpaleita erityisesti köyhimpien hyväksi.

Lopulta malli merkitsisi myös kulutushyödykkeiden hintojen nousua, mikä vähentäisi kulutusta. Ylikulutusta tulisi suitsia myös verotuksella, tuilla ja sääntelyllä.

Kiinnostavaa pohdintaa maustavat nokkelasti otsikoidut luvut, joista lukija voi bongata leffan nimen jos toisenkin.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Vastapaino. Talouteen erikoistunut kauppatieteiden tohtori Christer Lindholm esittää uutuuskirjassaan Kun maailma ei riitä (Vastapaino) painavat perustelut sille, miksi nykyisestä talousjärjestelmästä on pakko asteittain luopua.

Facebooktwitterlinkedin