Venäjän jätehuoltoon tuottajavastuu

Facebooktwitterlinkedin

16.6.2015

Venäjän duuma on saanut paperilla lähes valmiiksi jätelain kokonaisuudistuksen, joka muuttaa jättivaltion jätteitä ja uusioraaka-aineita koskevat hallintokäytännöt.

Mallina on jossain määrin ollut EU:n lainsäädännön periaate yhdistää perinteinen jätehuolto, tuotesuunnittelu ja teollisuuden materiaalin käyttö.

Uudistuksen myötä aiemmat jätehuollon toimiluvat naapurimaassa raukeavat loppuvuodesta ja menevät uudelleenhakuun.

Maa laajentaa aiemmin pelkästään ajoneuvoja koskeneen tuottajan jätehuoltovastuun kymmeniin muihin tuoreryhmiin.

Näillä näkymin tuotteiden maahantuojien ja valmistajien on suoritettava ensi vuoden alusta lähtien joko valtion perimää, koko Venäjän kattavaa ja kaikkialla samanlaista kierrätysmaksua (ecological fee) tai vaihtoehtoisesti perustaa omat tuottajanvastuujärjestelmänsä.

Vastuunalaiset tuoteryhmät poikkeavat hieman EU:n vastaavista. Kuitenkin pakkauksia koskevat käytännöt ovat suunnilleen samat kuin Suomessakin.

Venäjän uusi jätelainsäädäntö ei ole vielä ihan valmis, käytännöstä puhumattakaan, mutta yritys toimeenpanevissa ministeriöissä on kova ja todellinen.

Varsinkin tuottajavastuuta koskevat lait halutaan voimaan niin pian kuin mahdollista. Venäjä haluaa aidosti rakentaa siistimpää ja terveellisempää Venäjää sen jätehuoltoa kehittämällä.

Venäjän elinkeinoelämä toivoo jätemaksujen ja velvoitteiden lykkäämistä vuoteen 2019.

Uudistuksessa on vielä paljon epäselvyyksiä. Todennäköisesti uudistus merkitsee käytännössä ainakin yhden uuden maksun ja rajaselvitysvelvollisuuden asettamista maahan vietäville tuotteille, siis niille tuotteille, joita pakotteet eivät vielä paina.

Kukaan ei vielä tiedä, mitä tasoa maksut lopulta tulevat olemaan. Venäjän markkinoilla toimivat yritykset ja vientiä konsultoivat tahot seuraavat kehitystä tarkoin. Yksi näistä on Itamaa Oy.

Venäläisen jätehuoltolainsäädännön uudistuksista kertoi AEB:n (Association of European Businesses) lakineuvonantaja Maya Limonnikova kesäkuun alussa Suomalais-Venäläisen kauppakamarin pitämässä jätehuoltotilaisuudessa Helsingissä.

Paikalla oli parisenkymmentä ympäristö- ja jätehuoltoalan toimijaa sekä lakitoimistojen ja koulutusorganisaatioiden edustajaa.

Vesa Kärhä

Facebooktwitterlinkedin