Vielä ehtii Biennaaliin

Biennaali
Facebooktwitterlinkedin

TAPAHTUMAT

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti ympäristöasioiden hoitamisesta ja kehittämisestä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän mukaisesti.

Suomen Luonnonsuojeluliiton kehittämä Ekokompassi on järjestelmä, joka pohjautuu kansainvälisiin ympäristöjohtamisen standardeihin. Se sisältää 10 ympäristökriteeriä.

Biennaali on onnistunut huomioimaan Vallisaaren luonnon ja Itämeren hyvin osana tapahtumaa, sekä sijaintina että inspiraationa taiteilijoille.

Vastuullisuusosaamiseen on panostettu palkkaamalla projektille oma ympäristökoordinaattori. Kiira Kivisaari aloitti Ekokompassi-työn jo syksyllä 2019.

”Yksi tärkeimmistä asioista matkalla kohti hiilineutraaliutta on ymmärtää se, mistä kaikesta päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää”, kertoo Kivisaari.

Merenpinta nousee

Vallisaaren historia ja luonto on pohja, jolle kaikki 41 teosta rakentuvat. Esimerkiksi Dafina Maimon muuttaa Indigestibles-installaatiolla, videoteoksella ja performanssilla ruutikellarin ihmisen suolistoksi ja vertauskuvaksi stressaantuneesta planeetastamme.

Jaakko Niemelä näyttää Laituri 6 -installaatiollaan, kuinka korkealle merenpinta nousisi, jos Grönlannin pohjoinen jääpeite sulaisi ilmastonmuutoksen myötä kokonaan.

Riippumaton monitieteinen BIOS-tutkimusyksikkö on pystyttänyt Vallisaareen tutkimusaseman. Siirtymäpolitiikan kojelauta on työkalu ekologisen jälleenrakennuksen seurantaan ja arviointiin. Animaatiot näyttävät esimerkiksi, kuinka käyttämämme tuontituotteet kuluttavat luonnonvaroja Suomen rajojen ulkopuolella.

Yksi Vallisaaren mieleenpainuvimmista teoksista on Janet Cardiffin ja George Bures Millerin audioinstallaatio FOREST (for a thousand years…). Teos kuunnellaan Vallisaaren lehmusmetsän keskellä kannonnokassa istuen.

Ympärille sijoitellut 22 kaiutinta kehystävät kuulijan keskelle äänimaisemaa, jota ympäröivät puut ovat kenties kuunnelleet pitkän elämänsä aikana. Moottorisaha, laukauksia, villiintyneitä hevosia, kuorolaulua, jopa pommi – mutta kaiken alla, kaiken jälkeen, tuulen suhina oksistossa.

Helsinki Biennaaliin ehtii vielä. Kansainvälisen nykytaidetapahtuman teokset ovat koettavissa vielä 26. syyskuuta asti.

Facebooktwitterlinkedin