Villapipojen leikkuujätteistä jalkineita– Jäte- ja kierrätysvillasta syntyi huopalipokkaat

Huopalipokkaat on valmistettu jämävillasta.
Facebooktwitterlinkedin

Merinovillapipoistaan tunnettu VAI-KO valmistuttaa nyt leikkuujätevillastaan uudenlaisia huopajalkineita, lipokkaita. Ne tehdään käsityönä Lahtisten huopatossutehtaassa Jämsässä.

Huopalipokas on yrityksen määritelmän mukaan yhdistelmä kesäkenkänä käytettyä perinnejalkinetta lipokasta ja yhtä perinteikästä huopatossua eli huopikasta.

Uudet huopakengät koostuvat täysin kierrätetyistä materiaaleista. Puolet huovasta on merinojätevillaa, toinen puoli kierrätettyä villaa.

Materiaali syntyy, kun pipojen leikkuujätteet hajotetaan mekaanisesti uusiksi villakuiduiksi, joihin kierrätetty villa lisätään.

Kierrätyshuovan käyttö vähentää merkittävästi valmistusprosessiin tarvittavan veden ja energian määrää.

Öljyntorjuntamatoista arvokkaampaan tuotteeseen

“Meille suomalaisuus on aina ollut tärkeä osa tuotteita. Siksi oli luontevaa aloittaa yhteistyö perinteisen kotimaisen huopikasvalmistajan kanssa”, sanoo VAI-KO:n toimitusjohtaja Henri Vanonen.

“Lahtiset on valmistanut huovutettuja jalkineita jo yli sadan vuoden ajan, joten on hienoa tuoda markkinoille uusi tuote heidän kanssaan.”

Vanonen kertoo ylijäämävillan hyödyntämisen olevan tulosta pitkäaikaisesta tuotekehityksestä. Jätelangasta tehtiin aikaisemmin öljyntorjuntamattoja, mutta nyt materiaali voidaan hyödyntää “arvokkaammalla tavalla” jalkojen lämmittämiseen.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: VAI-KO. Huopa on lämmittävä ja kestävä mutta samalla hengittävä materiaali. Kumipohjaista kierrätyshuopalipokasta voi käyttää myös ulkona.

Facebooktwitterlinkedin