Woodion tuotantohylky kiertoon – jätekomposiitin hyödyntää nyt suomalainen sementtitehdas

oodion kylpyammeet ja muut tuotteet syntyvät muottiin valamalla.
Facebooktwitterlinkedin

Puukomposiitista kylpyhuonekalusteita valmistava Woodio on ryhtynyt kierrättämään myyntiin kelpaamattomat sekundatuotteensa, jotka jatkossa päätyvät Finnsementin raaka-aineeksi.

Arviolta kolme prosenttia Woodion tehtaassa valmistuvista tuotteista ei läpäise yhtiön sisäistä laaduntarkistusta. Tähän saakka sekunda on hävitetty energiajätteenä.

Marraskuusta 2023 alkaen hylkytuotteet toimitetaan Kuusakoski Recycling Oy:n käsittelyyn. Kuusakoski lajittelee ja murskaa materiaalin, jonka jatkohyödyntää sementin tuotannossa Finnsementti Oy.

Woodio-puukomposiitin uusi kierrätysreitti on osa suomalaista Kimura-hanketta, jonka pani alulle Muoviteollisuus ry:n komposiittijaosto.

Monien toimijoiden yhteishankkeessa on luotu järjestelmä, jonka avulla komposiittijäte saadaan hyötykäyttöön.

Samalle kiertoreitille myös elinkaarensa loppuun tulleet tuotteet

“Teemme jatkuvaa kehitystyötä hiilijalanjälkemme pienentämiseksi edelleen”, kertoo Woodion toimitusjohtaja Terja Koskenoja.

“Uuden kierrätysreittinsä ansiosta Woodio-materiaali jatkaa hiilinieluna myös roolissaan sementin raaka-aineena ja laskee hiilidioksidipäästöjämme entistä alemmas.”

Puukomposiitin kierrätysreitti avaa mahdollisuuden myös Woodion niiden kalusteiden hyötykäyttämiseen, jotka ovat jo palvelleet aikansa ja tulleet elinkaarensa loppuun.

“Käytöstä poistuvat tuotteet on jatkossa mahdollista palauttaa tehtaallemme Helsinkiin, josta huolehdimme ne eteenpäin uusiokäyttöön”, Koskenoja lupaa.

Biomateriaali tuli kaikkien saataville

Woodio on tähän asti käyttänyt valmistamansa komposiitin omiin vesikalusteisiinsa, kuten altaisiin, wc-istuimiin ja kylpyammeisiin, mutta materiaalilevyt tulivat tänä syksynä myös yleiseen myyntiin.

Yhtiön myyntijohtajan Juha-Matti Luhtasaaren mukaan Woodio-materiaali on alusta asti herättänyt vähintään yhtä paljon mielenkiintoa kuin itse tuotteet.

“Olemme saaneet kyselyitä kansainvälisiltä edelläkävijöiltä ruotsalaisista vaate- ja huonekalualan jäteistä autovalmistajiin. Nyt vihdoin meillä on mahdollisuus tarjota materiaalia kaikkien kiinnostuneiden käyttöön.”

Solid-nimiset komposiittilevyt sopivat esimerkiksi kylpyhuone- ja keittiötasoiksi sekä hyllyiksi.

Woodion palkittu komposiittimateriaali tehdään metsäteollisuuden sivuvirtana syntyvästä puuhakkeesta, haapahakkeesta ja sidosaineena käytetystä hartsista.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Woodio. Woodion kylpyammeet ja muut tuotteet syntyvät muottiin valamalla.

Facebooktwitterlinkedin