Ysiluokkalaisille kiertotalousteko-palkintoja Kemissä – ”Voisin hyvin kuvitella työskenteleväni tulevaisuudessa kiertotalouden parissa”

Kiertotalousteko
Facebooktwitterlinkedin

Kemissä toimiva Kiertotalouskeskus on palkinnut kemiläisten kummiluokkiensa parhaat kiertotalousteot 9. tammikuuta 2023. Palkinnoksi oppilaat saivat kiertotaloustekohupparit, lahjakortit kirppikselle ja kakkukahvit.

Kiertotalouskeskus aloitti syksyllä 2022 kaikkien kemiläisten ysiluokkien kanssa yhteistyössä ensimmäistä kertaa kummiluokkatoiminnan, jossa on tehty tutuksi kiertotaloutta.

Kaikki kummiluokkatoimintaan osallistuneet ysiluokkalaiset ovat saaneet osallistumisestaan loppusyksystä diplomit.

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila toivoo, että kummiluokkatoiminnan avulla nuoret innostuisivat kiertotaloudesta tulevaisuuden urapolkuna.

Kiertotalous näkyi videoilla

Kummiluokat osallistuivat syksyn 2022 ryhmätöinä tehtävään kiertotalousteko -kisaan. Ryhmätöissä pohdittiin kiertotalousteemaa eri näkökulmista.

Kisatöiden tuloksina oppilaat tekivät muun muassa videoita ja powerpoint-esityksiä.

Kiertotaloustekokisassa palkittiin kustakin koulusta paras ryhmätyö.

”Suurin osa kisatöistä oli laadukkaita. Syväkankaan ja Karihaaran kouluissa päädyimme jakamaan ykkössijan kahdelle ryhmälle ja Hepolan koulusta palkittiin yksi ryhmä”, kummiluokkaprojektia vetänyt Teemu Saralampi Kiertotalouskeskuksesta kertoo.

”Projekti lisäsi kiinnostusta kiertotalouteen”

Syväkankaan koulusta kiertotaloustekohupparin ja lahjakortin Viikkotorin kirppikselle saivat Lilli Palon ja Vieno Rauhalan ryhmä sekä Aliina Tikkalan, Inka Ylikärpän, Nelly Töllin, Evelina Sifiksen ja Jenna Jyrkäksen ryhmä.

Karihaaran koulusta palkinnon saivat Iida Hamari ja Julia Paakkolanvaara sekä toinen ryhmä, jossa olivat Julia H., Tanja ja Hanna.

Hepolan koulusta parhaaksi rankattiin Siru Rantanen, Peppi Kaniin, Riku Määttä ja Ida Lehtola.

Evelina Sifis, Nelly Tölli, Inka Ylikärppä, Jenna Jyrkäs ja Aliina Tikkala olivat palkitsemistilaisuudesta mielissään.

”Tuntuu mukavalta, kun näin huomioidaan. Koko kummiluokkaprojekti oli kiva ja lisäsi kiinnostusta kiertotalouteen. Voisi sitä hyvinkin kuvitella, että työskentelisi tulevaisuudessa kiertotalouden parissa”, tytöt sanovat.

Tulevaisuuden insinöörejä

Suurin osa palkituista oli tyttöjä. Lapin ammattikorkeakoulun bio- ja kiertotalouden erityisasiantuntija, yliopettaja Sanna Tyni ei olisi tästä huolissaan.

”Tytöt tuovat uudenlaista näkökulmaa asioihin. Tulevat insinöörit ja tieteen tekijät tulevat olemaan yhä enemmän naisia ja se on vain hyvä asia”, palkituille oppilaille Lapin amk:n kiertotalousopintoja kakkukahvien jälkeen esitellyt Tyni sanoo.

Kummiluokkatoiminta jatkuu

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila pitää syksyn 2022 kummiluokkapilottia onnistuneena. Toimintaa aiotaan jatkaa.

”Kehitämme toimintaa koulujen kanssa yhteistyössä eteenpäin. Pyrimme tekemään kummiluokkatoiminnasta sellaisen, että se aidosti kiinnostaa nuoria. Tavoitteena on hoksauttaa ysiluokkalaisia siitä, että kiertotalous voi olla oma tulevaisuuden urapolku ja ehkäpä jopa omalla asuinalueella”, Pussila sanoo.

Nuori sukupolvi ymmärtää kiertotalouden merkityksen

Oppilailta kerätty kirjallinen palaute on ollut rohkaisevaa.

”Palautteissa kerrotaan esimerkiksi, että nyt ymmärtää, mitä kiertotalous tarkoittaa. Joku on saanut kummiluokkapilotin kautta tietoa Veitsiluotoon rakennettavasta uudesta tekstiilikuitutehtaasta”, Saralampi kertoo oppilaiden antamasta palautteista.

Kemin Digipolis Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Heikkaa ilahduttaa nuoren sukupolven kiinnostus kiertotalousasioihin.

”Tulevaisuus näyttää erinomaiselta, kun näitä nuoria katselee”, Kimmo Heikka totesi palkitsemistilaisuudessa Kemin Digipolis Oy:n auditoriossa.

Palkinnot jaettiin Kemin Teknologiakylässä. Palkitsemistilaisuuden jälkeen oppilaille esiteltiin Lapin ammattikorkeakoulun kiertotalousopintoja.

Teksti: Soile Suvanto/ Digipolis

Kuva: Kuvavuorinen. Nelly Tölli, Aliina Tikkala, Evelina Sifis, Inka Ylikärppä ja Jenna Jyrkäs Syväkankaan koululta palkittiin kiertotalousteko -kisassa.

Facebooktwitterlinkedin