2,5 miljoonalle suomalaiselle muovinkeräys kotipihaan

Facebooktwitterlinkedin

Jotta Suomi saavuttaisi vuodelle 2025 asetetun kierrätystavoitteen, jonka mukaan 50 prosenttia muovipakkauksista on kierrätettävä, on kerättävä selvästi yli puolet suomalaisten käyttämistä muovipakkauksista.

Tämä merkitsee, että vähintään joka toisen suomalaisen pihaan olisi saatava muovipakkausjätteen keräysastia. Tällä hetkellä muovipakkauksia kerätään suoraan kiinteistöiltä niin, että palvelu kattaa noin puoli miljoonaa suomalaista. Pari miljoonaa suomalaista asuu jo nyt kiinteistöissä, joihin palvelu olisi haluttaessa saatavissa.

Suomen Uusiomuovi Oy ja Suomen Kiertovoima ry aikovat syventää yhteistyötään muovipakkausten keräyksen tehostamisessa. Yksi keino voisi olla, että muovipakkausten rinnalla kerättäisiin myös muuta muovia kuin vain pakkausmuovia.

Suomen Uusiomuovilla on Polku 2025 -ohjelma, joka sisältää monenlaisia toimia muovin kierrätysasteen kohottamiseen. Toimitusjohtaja Vesa Soini kertoi Suomen Kiertovoima KIVO ry:n järjestämillä Kiertovoimapäivillä keskiviikkona 28.11.2018, että kotitalouksien ohella katse käännetään myös yrityksiin.

”Yritysten pakkausmuovista vajaa kolmannes kiertää. Siellä nykyinen kierrätysaste voitaisiin ainakin kaksinkertaistaa”, Soini uskoo.

Soini muistuttaa, että talteen kerätty muovi ei vielä ole kierrätetty:

”Kolmannes nykyisin käytössä olevista muovipakkauksista on sellaisia, ettei niitä voi nykyteknologialla kierrättää.”

Uusiomuovi julkaisikin keväällä muovipakkausten suunnittelijoille tarkoitetun oppaan, joka antaa vinkkejä siihen, millainen pakkaus sopii tai ei sovi kierrätysprosesseihin.

Kiertovoimapäiville Tampereelle saapui yli 180 osanottajaa kunnallisista jätelaitoksista, alan yrityksistä, ympäristöhallinnosta ja yhteistyöorganisaatioista. Muovijätteen ohella päivien teemoina olevat muun muassa kiertotalousalan kehittyvä lainsäädäntö sekä digitalisaatio. Lue lisää päivien annista ensi vuoden ensimmäisestä Uusiouutiset-lehdestä.

 

Kuva: Scanstockphoto. Etenkin mustat muovipakkaukset ovat kierrätyksen kannalta hankalia, sillä optiset lajittelulaitteet eivät tunnista niitä jätevirrasta.

Facebooktwitterlinkedin