Suomi tähtää vastuullisen tekstiili- ja muotialan mallimaaksi

Tekstiilikierrätys
Facebooktwitterlinkedin

Vastuullinen ja ekologinen tekstiili- ja muotiteollisuus voi synnyttää Suomeen miljardiluokan investoinnit ja jopa 17 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2035 mennessä.

Näin arvioi tänään (18. elokuuta) julkaistu tiekartta.

VTT, Suomen Tekstiili & Muoti ry sekä alan toimijat ovat yhdessä luoneet tulevaisuusvision. Alan toimijat haluavat luoda Suomeen maailman vastuullisimman ja toimivimman tekstiilien kierron ja tuotannon kokonaisuuden.

 

Arvoa kotimaassa

 

Tiekartta linjaa tavoitteet ja toimenpiteet sekä listaa Suomen vahvuudet tavoitteeseen pääsemisessä.

”Suomella on erinomaiset edellytykset uudistaa tekstiiliteollisuutta osana kansainvälistä verkostoa”, korostaa tiekarttaprojektin johtaja, VTT:n tutkimuspäällikkö Taina Kamppuri.

Suomessa on vireitä start-uppeja sekä innovatiivisia yrityksiä, joita tukee korkealaatuinen tutkimus ja tiedetoiminta.

Suomessa onkin jo kehitteillä uusia, ekologisia tekstiilikuituja. Kierrätettyjä tekstiilikuituja on tulossa markkinoille.

Uusiin valmistusteknologioihin perustuvat selluloosakuidut kannattaa jalostaa Suomessa mahdollisimman pitkälle: vaatteeksi jalostettuna liukosellun arvo voi nousta jopa 6,5-kertaiseksi.

Siksi tekstiilialan arvoketjuun kuidusta vaatteeksi tarvitaan Suomessa myös langan, neuloksen, kankaan tai kuitukankaan valmistusta, joille varsinaisten tekstiilituotteiden valmistus voidaan perustaa.

Tiekartan työpajoissa nousi esiin tarve suljetun tekstiilikierron pilotille.

Suomessa voitaisiin testata esimerkiksi työ- ja vuokravaatteiden kestävää ja vastuullista suunnittelua, alkutuotantoa, valmistusta ja kierrättämistä. Tulevaisuuden tekstiilin elinkaarta mallintavassa pilotissa voitaisiin vakiinnuttaa suunniteltu kestäväksi -toimintatapa tai standardi, jonka avulla brändit voisivat jatkossa todentaa kuluttajille toimintansa vastuullisuuden ja kestävyyden.

Toimijat korostavat, että nyt tarvittaisiin rahoitusta ja investointeja, jotta konkreettisissa toimissa päästäisiin eteenpäin.

 

Tekstiilien tiekartan julkistus
Tekstiili- ja muotialan tiekartta julkistettiin webinaarissa 18.8.2021. VTT:n ja Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n edustajien lisäksi webinaarissa esittäytyivät monet yritykset ja organisaatiot, jotka jo edistävät tekstiilien kiertotaloutta Suomessa, mm. Infinited Fiber Company, Rester sekä Metsä Spring.

Suomella vahvuuksia

 

”Digitalisaatio on yksi kiertotalouden ratkaisujen luomisen edellytyksistä ja kulmakivistä”, sanoo VTT:n Tulevaisuuden tuotteet ja materiaalit -liiketoiminta-alueen johtaja Tua Huomo.

Suomessa on vahvaa viestintä- ja teknologiaosaamista, joiden avulla voidaan valmistaa paitsi vastuullisia, myös älykkäitä tuotteita.

Professori Ali Harlin kertoo, että Suomella on tarvittavaa avainosaamista esimerkiksi suunnittelussa, kuvantamisessa, digitalisoimisessa ja robotiikassa.

Toimijat korostavat myös kiertotalouden mukaisia liiketoimintamalleja, joiden ytimessä on monipuolinen yhteistyö.

”Tämä työ on osoittanut, että tekstiilialan tulevaisuus kokoaa yhteen merkittäviä toimialoja metsästä teknologiaan. Työ tekstiiliklusterin rakentamiseksi Suomeen on saanut vahvan alun”, kiittää Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.

 

Lue lisää:

https://www.vttresearch.com/fi/uutiset-ja-tarinat/suomen-tekstiiliteollisuus-maailman-vastuullisinta-ja-toimivinta-vuonna-2035

https://cris.vtt.fi/en/publications/finland-as-a-forerunner-in-sustainable-and-knowledge-based-textil

 

Kuva: Scanstockphoto. 

Facebooktwitterlinkedin