Nykyisillä lupaehdoilla yhdyskuntajätteestä tuskin tulee Suomessa fossiilisia polttoaineita korvaava energiateollisuuden vienti- ja tuontituote. Ruotsi on jo valinnut strategiakseen korvata tuontijätteillä…
Tanskalainen kipsijätteen kierrättäjä tulee Suomeen
25.9.2013
Kipsijätteen kierrättämiseen saattaa pian syntyä valtakunnallinen verkosto.
Kipsijäte on jätelaitoksille ongelma, sillä sille ei nykyisellään juuri ole kotimaisia kierrätyskohteita. Monessa jätelaitoksessa kipsijäte haudataankin kaatopaikalle.
Kipsijätteen määrä kasvaa kuitenkin jatkuvasti, koska se on syrjäyttänyt rakennusmateriaalina monet muut materiaalit ja koska siihen pohjautuva rakennuskanta on tulossa korjaus- ja purkuikään.
”Kipsijätteelle pitäisi saada tuottajavastuu ja samanlainen järjestelmä kuin nyt on esimerkiksi kyllästetylle puulle”, toivoo keskisuomalaisen jäteyhtiö Mustankorkean toimistopäällikkö Eija Antikainen.
Tanskalainen kierrätysyhtiö Gypsum Recycling International A/S aikoo nyt perustaa Suomeen kaksi kipsijätteen käsittelyvarastoa ja laajan vastaanottoverkoston.
Yhtiö kerää kipsilevyjätettä konteissa, joita olisi jätelaitoksissa, kierrätyskeskuksissa ja yksityisissä jätehuoltoyhtiöissä.
Näin sekä tavallisten pienrakentajien että suurten rakennusyhtiöiden olisi helppo tuoda erilleen lajittelemansa kipsilevyjätteet keräyspisteisiin.
Yhtiö etsii parhaillaan suomalaisia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita verkoston toteuttamiseen.
Yhtiö tyhjentäisi keräyskontit ja kuljettaisi jätteen omaan varastohalliinsa. Näitä Gypsum Recycling International haluaisi rakentaa ainakin kaksi, lähelle Suomen kahta kipsilevytehdasta, jotka sijaitsevat Kankaanpäässä ja Kirkkonummella.
Varastohalleissa kipsijäte käsiteltäisiin yhtiön patentoimalla liikuteltavalla laitteella, joka muokkaa kipsijätteestä uusien kipsilevyjen valmistamiseen kelpaavaa jauhetta. Järjestelmä toimii jo esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa, Alankomaissa, Belgiassa ja Yhdysvalloissa.
”Aikataulu riippuu monesta seikasta kuten luvituksesta, mutta haluaisimme aloittaa Suomessa mahdollisimman pian. Meillä on jo hyvät välit Suomen kipsilevytehtaiden kanssa. He ottaisivat käsitellyn kipsilevyjauheen ja käyttäisivät sen uusien kipsilevyjen valmistuksessa”, kertoo Gypsum Recycling Internationalin markkinointipäällikkö Katri Stén.
Suomen uusi jätelaki ja -asetus sekä kaatopaikka-asetus pakottavat Suomenkin etsimään keinoja nostaa rakennusjätteidensä hyötykäyttöastetta. Tämä luo markkinoita kaupallisille toimijoille.
”Odotamme näkevämme Suomessa samanlaista kehitystä kuin olemme nähneet Norjassa viimeisenä viitenä vuonna syntypaikkalajittelun lisääntyessä siellä dramaattisesti. Norjassa kipsijätteen sijoittamisen vaihtoehdot supistuivat ja kustannukset nousivat nopeasti, jolloin taloudelliset edellytykset toiminnallemme kasvoivat samassa tahdissa”, analysoi Gypsum Recycling Internationalin toimitusjohtaja Henrik Lund-Nielsen.
Lue koko Uusiouutisten artikkeli tästä.