Betolar sai kiertotalousinnovaatiopalkinnon, Origin by Oceanin perustaja Mari Granströmille Kemian hyväksi -tunnustus

Kuva: Messukeskus. Suomalaisten Kemistien Seuran toiminnanjohtaja Sari Vihavainen, palkintoa vastaanottamassa Betolar Oyj:n Head of Marketing & Communications Martta Valkola ja toimitusjohtaja Riku Kytömäki sekä palkinnon luovuttanut SKS:n hallituksen varapuheenjohtaja Miia Mäntymäki.
Facebooktwitterlinkedin

ChemBio-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa jaettiin eilen 10. huhtikuuta tuhansien eurojen palkinnot ansioituneille kemian edistäjille.

Geopolymeeripohjaisen rakennusmateriaalin kehittänyt Betolar Oyj sai Suomalaisten Kemistien Seuran myöntämän Kiertotalousinnovaatiopalkinnon.

Betolarin menetelmä muuttaa teolliset jäte- ja sivuvirrat vähähiilisiksi rakennusmateriaaleiksi.

Vähentää rakentamisen päästöjä

Kiertotalousinnovaatiossa kemian osaamisella ja tutkimuksella on tärkeä rooli.

Sivuvirtojen hyödyntäminen edellyttää käytettävien raaka-aineiden ja niistä valmistettavien uusien tuotteiden ominaisuuksien ja laadun tuntemusta sekä niiden tutkimukseen soveltuvia analyysimenetelmiä.

Betolarin tuote hyödyntää jätehierarkian tavoitteiden mukaisesti saatavilla olevia standartoituja sivuvirtoja, kuten lentotuhkaa ja masuunikuonaa.

Betolarin tuotteilla on onnistuttu vähentämään hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia perinteiseen betoniin verrattuna.

Palkinnon myöntäjien mukaan Betolarin ratkaisu on erinomainen esimerkki tieteelliseen tutkimukseen nojaavasta liiketoiminnasta, jolla pyritään vastaamaan maailmanlaajuisesti merkittäviin kestävän kehityksen haasteisiin.

Suomalaisten Kemistien Seuran kiertotalouspalkinto ”The Thing” on chileläisen graafisen muotoilijan Joel Menesesin Aalto-yliopiston Design Factoryllä suunnittelema teos. Siinä visualisoituu ja konkretisoituu teollisuuden elementtien virta.

Kemian hyväksi -palkinto Mari Granströmille

Vuoden 2024 Kemian hyväksi -palkinnon on saanut orgaaninen kemisti, filosofian tohtori Mari Granström.

Kuva: Messukeskus. Helsingin Messukeskuksen edustajana liiketoimintapäällikkö Anssi Rajala, palkinnon vastaanottanut Origin by Oceanin perustaja ja toimitusjohtaja Mari Granström ja palkinnon jakanut Kemian seurojen varapuheenjohtaja Miia Mäntymäki.
Kuva: Messukeskus. Helsingin Messukeskuksen edustajana liiketoimintapäällikkö Anssi Rajala, palkinnon vastaanottanut Origin by Oceanin perustaja ja toimitusjohtaja Mari Granström ja palkinnon jakanut Kemian seurojen varapuheenjohtaja Miia Mäntymäki.

Suomen Messusäätiön tuella jaettavan palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Kingstonin yliopistosta valmistunut ja Helsingin yliopistossa väitellyt Granström on työskennellyt muun muassa kemianjätti BASF:n tutkijana Saksassa ja metsäyhtiö Stora Enson tuote- ja tutkimusjohtajana eri maissa.

Suomessa hänet tunnetaan parhaiten vuonna 2019 startanneen Origin by Ocean -yhtiön perustajana ja toimitusjohtajana.

Granström ei peittele iloaan tunnustuksesta, josta kiitokset hän jakaa ”uskomattoman osaavalle” tiimilleen ja kumppaneilleen.

”Olen tosi otettu! Kemia on alana kansainvälinen ja ihmisiä yhdistävä. Se pelaa tärkeässä roolissa, ratkaisee isoja ongelmia ja estää katastrofeja toteutumasta.”

”Näen, että kemia on avainasemassa toisessa teollisessa vallankumouksessa, jolla korjataan ensimmäisen teollisen vallankumouksen sivutuotteena syntyneitä haittoja”, Granström sanoo.

”Siihen tarvitaan innovatiivisia yrityksiä, poliitikkoja ja ekonomisteja. Yksin ei kukaan saa muutosta aikaan.”

Merten hyvinvoinnin ajuri

Nuoren yrityksen missiona on puhdistaa Itämeri sitä riivaavasta sinilevästä ja jalostaa kerätty levä elintarvikkeiden, kosmetiikan, pesu- ja puhdistusaineiden, lääkkeiden ja pakkausten ainesosiksi.

Lisää raaka-ainetta Origin by Ocean saa viljelemällä rakkohaurua ja muita ruskoleviä, jotka ovat tärkeitä meren monimuotoisuudelle.

”Minulla oli iso intohimo ymmärtää merta ja etenkin vesikemiaa”, Mari Granström muistelee bisnesideansa syntyaikoja.

”Halusin rakentaa kestävän ekosysteemin, joka kääntää ympäristöongelman hyötykäyttöön.”

Nyt hän tähyää maailman kaikille merille ja etenee tiimeineen kohti päämäärään tasaisen menestyksekkäästi. Oulussa pyörivä pilottilaitos on jo osoittanut yrityksen teknologian toimivaksi ja tehokkaaksi.

”Meistä tulee seuraava BASF”, hän vastaa aikailematta kysymykseen yhtiiönsä tulevista tavoitteista.

”Haluamme olla alallamme maailman johtava regeneratiivisen bisnesmallin toteuttaja. Siihen on vielä matkaa, mutta katsotaan uudestaan kymmenen, viidentoista vuoden päästä.”

BioFinland-palkinto lääkekehittäjälle

ChemBio-messujen yhteydessä jaettiin myös BioFinland-palkinto. Se myönnettiin lääketuotannon kehittäjäyhtiölle FinVector Oy:lle.

Yrityksen viruspohjainen geeniterapialääke hoitaa pinnallista virtsarakon syöpää.

Suomen Bioteollisuus ry:n ja Suomen Messusäätiön BioFinland-palkinto myönnetään joka toinen vuosi. Palkinnon suuruus on 5000 euroa, ja summan lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

”FinVector Oy on kehittänyt Suomessa pitkäjänteisesti uutta teknologiaa, joka saavuttanut myös maailmanlaajuisesti kaupallista menestystä”, sanoo Suomen Bioteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Kekki.

Tukesin pääjohtajalle tunnustus

Kemian Päivien Säätiön hallitus myönsi vuoden 2024 Kemian Seurojen palkinnon pääjohtaja Kimmo Peltoselle Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKESista. Pääjohtaja Peltonen on tehnyt merkittävän uran kemian tutkijana, professorina ja johtajana valtion virastoissa.

Palkintoesineen, Olomuoto, on tehnyt kuvanveistäjä ja muotoilija Matias Karsikas. Hän loi Kemian Päivien säätiölle veistossarjan jaettavaksi joka toinen vuosi järjestettävässä palkintogaalassa.

ChemBio-tapahtuma jatkuu vielä tänään 11. huhtikuuta.

Teksti: Leena Joutsen ja Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Messukeskus. Suomalaisten Kemistien Seuran toiminnanjohtaja Sari Vihavainen, palkintoa vastaanottamassa Betolar Oyj:n Head of Marketing & Communications Martta Valkola ja toimitusjohtaja Riku Kytömäki sekä palkinnon luovuttanut SKS:n hallituksen varapuheenjohtaja Miia Mäntymäki.

Facebooktwitterlinkedin