Biojäte bokashiin

Jenni Nurmi
Facebooktwitterlinkedin

Kiertotalousvinkkisi, Jenni Nurmi?

Käytännön kiertotalousvinkkini on kotitalouden biojätteiden käsittely bokashi-menetelmällä. Kiertotalouden lisäksi olen intohimoinen puutarhaihminen, ja nämä kaksi asiaa yhdistyvät tässä japanilaista alkuperää olevassa menetelmässä, jossa mikro-organismien ja maitohappokäymisen avulla biojäte hajoaa ja pilkkoontuu luonnollisesti erittäin ravintorikkaaksi mullaksi.

Suuri osa ravinteista säilyy. Hiili sitoutuu multaan sen sijaan, että se vapautuisi ilmaan ja muuttuisi hiilidioksidiksi. Lisäksi fermentoitumisprosessissa muodostuvaa bokanestettä voi käyttää puutarhassa luonnonmukaisena lannoitteena.

Bokashoinnin aloittaminen on helppoa ja edullista, eikä vaadi mitään erikoisosaamista. Erityisesti puutarhassa viihtyville menetelmä tarjoaa verrattomia etuja, kun ravinnerikasta multaa valmistuu kuin itsestään.

Muutama asia on silti syytä muistaa: biojätteet tulee pilkkoa pieniksi, ja multatehdas tulee olla jyrsijäsuojattu. Myös kunnalliset lupamääräykset kannattaa varmistaa.

 

Mistä idea lähti?

Biojätteen erilliskeräystä ei ollut asuinalueellamme saatavilla. Kompostoinnin aloittaminen tuntui vaativan liikaa aikaa ja rahaa. Tuntui kuitenkin typerältä laittaa biojäte sekajätteen joukkoon. Bokashi tarjosi mielenkiintoisen vaihtoehdon, ja se on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi. Kun biojätteet saa käsiteltyä jo syntypaikalla kohtuullisen vähällä vaivalla, ja lopputuotteelle on selkeä käyttö, hyödyt ovat ilmeiset.

 

Mihin arjen kiertotalousepäkohtaan kaipaisit kipeimmin ratkaisua?

Edelleen haja-asutusalueiden kotitalouksilla on varsin vähän vaihtoehtoja jätteiden lajitteluun. Jakeiden saattaminen kierrätykseen asti vaatii valtavasti ylimääräistä vaivaa, ja siksi moni jättää sen tekemättä. Uusia menetelmiä jätejakeiden keräämiseen, välivarastointiin ja kuljetuksiin tulisi kehittää, jotta myös näillä harvemmin asutuilla alueilla voidaan saavuttaa kierrätystavoitteet. Erityisesti jätekeräyksen yhteiskäyttöratkaisut ja kuljetusvälien pidentämiseen kehitettävät ratkaisut mahdollistavat lajittelun kehittymisen myös alueilla, jossa välimatkat ovat pitkiä.

 

Kuva: Jenni Nurmi on Reroute Oy:n kiertotalouden ja rakennetun ympäristön asiantuntija.

 

Palstalla annetaan vinkkejä kiertotalouden toteuttamiseen arjessa ja työssä. Onko sinulla hyvä kikka kestävyyden edistämiseen? Vinkkaa toimitukselle! toimitus@uusiouutiset.fi

 

Facebooktwitterlinkedin