Biojäte pois sekajätteistä

Facebooktwitterlinkedin

Lajitteletko biojätteet erikseen? Jos et vielä, mikä saisi sinut aloittamaan?

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on tutkinut Biorent-hankkeessaan, kuinka tehostaa biojätteen lajittelua ja vähentää ruokahävikkiä vuokra-asunnoissa. Hankkeessa testatut keinot saivat asukkaita innostumaan biojätteen lajittelusta.

”Biojätteen määrä sekajätteen joukossa laski pilottikohteissa hankkeen aikana 47 prosentista 39 prosenttiin. Se on hyvä tulos”, HSY:n projektipäällikkö Leena Tuominen näkee.

 

Oppaita, astiat ja hävikkiruokatyöpaja

Kiinteistökohtainen vaihtelu oli kuitenkin suurta. Yhdessä sellaisessa kiinteistössä, jossa testattiin lähes kaikkia hankkeeseen valittuja biojätteen lajittelun lisäyskeinoja, biojätteen erilliskeräys oli kohentunut reippaasti.

Hankkeen alussa tässä kiinteistössä 19 prosenttia biojätteestä lajiteltiin biojätteen erilliskeräysastiaan. Kun asukkaat olivat saaneet biojäteastiat ja -pussit keräystä varten sekä biojäte- ja ruokahävikkioppaan sekä ovelta ovelle -neuvontaa ja kun vielä asukkaiden jätekatostakin oli päivitetty miellyttävämmäksi käyttää, biojätteestä lajiteltiin erilleen tässä kiinteistössä jo 51 prosenttia. Kaikissa kiinteistöissä tulos ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä.

HSY ja hankekumppanit pitivät asukkaille lisäksi ruokahävikki-illallisia ja -työpajoja. HSY toteutti biojäteneuvontaan myös kaksi animaatiota viidellä eri kielellä.

Kyselyyn vastanneista asukkaista 87,5 prosenttia sanoi, että hankkeen toimilla on ollut vaikutusta heidän biojätteen lajitteluunsa.

Hankkeen alussa seka- ja biojäte heiteltiin astioihin vähän miten sattuu: sekajäteastiassa oli paljon biojätettä, mutta myös biojäteastiassa oli keskimäärin 11 prosenttia sekajätettä. Hankkeen lopussa erilliskerätyn biojätteen puhtausprosentti oli noussut 95:een.

”Biojäteastioissa ei enää ollut sekajätepusseja”, Tuominen kiittelee.

Hanke toteutettiin yhteistyössä HSY:n, Sato Oyj:n, Kojramo Oyj:n, Rhea Solutions Oy:n ja From waste to taste ry:n kanssa. Luonnonvarakeskus tutki ruokahävikkiä lajittelukokeissa.

 

Hankeraportti löytyy osoitteesta www.hsy.fi/biorent

 

Kuva: Scanstocphoto.

Facebooktwitterlinkedin