Biokaasutoimijat menestyivät Kasvu Openissa

Facebooktwitterlinkedin

19.11.2015

Valtakunnallisen yritysten sparrauskilpailu Kasvu Openin voittajiksi on valittu Start up -sarjassa espoolainen Fourdeg Oy ja Start again -sarjassa kajaanilainen Critical Force Entertainment Oy.

Kunniamaininnat annettiin jyväskyläläiselle BioGTS Oy:lle ja raaseporilaiselle Toroidion Oy:lle.

Yritysten sparrauskilpailu Kasvu Openin voittajat valittiin lokakuun lopulla Jyväskylän Paviljongissa pidetyssä Kasvun Karnevaalissa.

Start up-sarjan voittaja Fourdegin tuote parantaa kaukolämmitetyn kiinteistön ja kaukolämpöverkon energiatehokkuutta. Sen avulla rakennuksen jokaista huonetta lämmitetään oikeaan aikaan ja oikealla energiamäärällä.

Tuomaristo jakoi kunniamaininnan Start up -sarjassa raaseporilaiselle Toroidion Oy:lle. Sen kehittämällä ja patentoidulla tekniikalla sähköautosta on saatu erittäin tehokas ja ympäristöystävällinen. Toroidionin erikoisuus on, että sen voimalinjan voi skaalata periaatteessa mihin tahansa laitteeseen, henkilöautosta rekkaan tai laivaan. Voimalinja on lisensoitavissa maailmanlaajuisesti.

”Maailmassa valmistetaan yli 300 miljoonaa ajoneuvoa vuosittain. Öljyä ei tarvitse polttaa päästöksi taivaalle. Toroidion on kasvun polkunsa alussa. Meillä on resepti koko planeetan liikkumiseen täysin ympäristöystävällisesti”, sanoo toimitusjohtaja Pasi Pennanen.

Start again -sarjassa kunniamaininnan sai jyväskyläläinen BioGTS Oy. Yritys valmistaa patentoituja, skaalattavia ja tehdasvalmisteisia uuden sukupolven biokaasu- ja biodiesellaitoksia.

BioGTS:n ratkaisu mahdollistaa eloperäisen jätteen käsittelyyn ja hyödyntämiseen uusiutuvana energiana. Tänä vuonna BioGTS tavoittelee 30 miljoonan euron liikevaihtoa vuodelle 2018. Agenttisopimuksia on 44 eri maassa ja tarjouskanta noin 600 miljoonaa euroa 27 eri maassa.

”Biohajoavan jätteen maailmanlaajuinen markkina on yli 200 miljardia ja kasvaa koko ajan. Me mullistamme jätteenkäsittelybisneksen”, toteaa BioGTS:n kehitysjohtaja Annimari Lehtomäki.

Kasvu Open 2015, 12 finalistia. Kuva: Kasvu Open/ Tero Takalo-Eskola
Kasvu Open 2015, 12 finalistia. Kuva: Kasvu Open/ Tero Takalo-Eskola

Kasvu Open -menetelmä perustuu Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun ja yritysten yhdessä kehittämään kasvuun kiihdyttävään malliin, jossa yritysten tueksi tuodaan laaja-alainen ja korkeatasoinen liike-elämän asiantuntemus.

Kaikkiaan Kasvu Open 2015 on tarjonnut vuoden aikana ilmaista asiantuntija-apua 450 yritykselle, joiden joukosta voittajat on valittu.

Seuraavan vuoden Kasvu Open on jo käynnistynyt.

Fast Track Bio Kasvupolun voittaja Silmusalaatti ja kunniamaininnan saanut Biokymppi lunastivat marraskuun alussa ensimmäiset paikat vuoden 2016 Kasvu Open -kilpailun sparrauksessa.

Kasvupolun voittaja Silmusalaatti on brändännyt itujen kasvatuksen ja lähi-teho-luomutuotantokonseptin.

Biokymppi Oy on jätteiden kierrätykseen erikoistunut yritys, joka tuottaa biokaasutuksen avulla eloperäisistä jätteistä lämpöä ja sähköä. Lisäksi biojätteiden ja -tähteiden ravinteet kierrätetään turvallisina kierrätyslannoitteina, jotka soveltuvat myös luomutuotantoon ja puutarhaviljelyyn. Tuomaristo perusteli kunniamainintaa uudella biotalouden ytimestä löytyneellä kasvuväylällä, jonka Biokymppi on tunnistanut erinomaisesti.

Silmusalaatin ja Biokympin lisäksi tuomaristo antoi erityiskunniamaininnan Paptic Oy:lle, joka on kehittänyt puupohjaisen kuitumateriaalin korvaamaan muovia pusseissa ja pakkauksissa.

Kasvu Open -fasilitoija, Kasvun Roihu Oy:n toimitusjohtaja Matti Härkönen. Kuva: Kasvu Open/ Tero Takalo-Eskola
Kasvu Open -fasilitoija, Kasvun Roihu Oy:n toimitusjohtaja Matti Härkönen. Kuva: Kasvu Open/ Tero Takalo-Eskola

Semifinaalit pidetään syksyllä 2016 ja vuosi huipentuu finaaliin Jyväskylässä 26.-27.10.2016.

Valtakunnallisten yhteistyökumppaneiden Nordean, Finnveran, Soneran ja Technopoliksen lisäksi Fast Track Bio Kasvupolkua ovat mahdollistamassa Tekes, Joensuun Tiedepuisto Oy, Into Seinäjoki Oy sekä Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy.

Kuvat: Kasvu Open/ Tero Takalo-Eskola

Facebooktwitterlinkedin