Blominmäen jätevedenpuhdistamon louhinta alkaa syyskuussa

Facebooktwitterlinkedin

30.7.2015

Espoon Blominmäkeen rakennettavan HSY:n jätevedenpuhdistamon luolaston louhinta käynnistyy syyskuun puolivälissä.

Kuntayhtymän hallitus valitsi kesäkuussa Blominmäen jätevedenpuhdistamon kalliotilojen louhinnan urakoitsijaksi Lemminkäinen Infra Oy:n 59 730 000 euron tarjoushinnalla.

Blominmäen jätevedenpuhdistamon ja viemäritunneleiden louhinnan rakennuttamistehtäviin hallitus valitsi Sito Rakennuttaminen Oy:n.

Hankesuunnitelman mukainen Blominmäen jätevedenpuhdistamon kustannusarvio on 371 miljoonaa euroa.

Euroopan Investointipankki (EIP) on myöntänyt HSY:lle 100 miljoonan euron pitkäaikaisen lainan. Lainalla rahoitetaan jätevedenpuhdistamon rakentamista Espoon Blominmäkeen.

Kalliota louhitaan urakassa kaikkiaan noin 910 000 kuutiometriä vuoden 2017 loppuun mennessä kolmen työtunnelin kautta.

Kiviaineksen kuljetusten kokonaismäärän vähentämiseksi osa louheesta välivarastoidaan ja murskataan Blominmäellä murskaamon ympäristöluvan mukaisesti.

Louheelle on tällä hetkellä vain vähäisiä suoria sijoituskohteita, mutta murskeena kiviainekselle on jatkuvaa tarvetta pääkaupunkiseudun rakentamisessa.

Valmistuttuaan vuonna 2020 Blominmäen jätevedenpuhdistamo korvaa Suomenojan jätevedenpuhdistamon ja käsittelee 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta, Länsi-Vantaalta, Kauniaisista, Kirkkonummelta ja Siuntiosta.

Asukaskohtainen ravinnekuormitus Itämereen vähenee nykyisestä kuormituksesta. Tavoitteena on poistaa jätevedestä yli 96 prosenttia sen sisältämästä fosforista ja orgaanisesta aineesta sekä yli 90 prosenttia typestä.

Facebooktwitterlinkedin