Circulaa pelanneet jo tuhannet

Facebooktwitterlinkedin

Millaisen yrityksen perustaisit, jos saisit käyttöösi vaikkapa ison pinon vanhoja kirjoja, CD-levyjä ja käyttämätöntä toimitilaa? Entäpä, jos tiimissäsi olisi taitavia suunnittelijoita?

Circula-kiertotalouspeli innostaa ideoimaan, millainen yritys vastaisi aitoihin tarpeisiin, käyttäisi luonnonvaroja säästeliäästi ja kekseliäästi ja tuottaisi voittoa. Pelillisyyttä ja toiminnallisuutta yhdistävä opetusmuoto auttaa ymmärtämään ja ideoimaan, millaista liiketoiminta ja kuluttaminen voisivat olla kiertotalouden mukaisesti toimivassa maailmassa.

”Transitio kestävämpään yhteiskuntaan, tuotantoon ja kulutukseen on oppimisprosessi. Olemme huomanneet, että nykyinen, teollistumisen alusta asti käytössä ollut toimintamalli on ongelmallinen ja sitä on muutettava. Oppimista tapahtuu parhaiten, kun itse sitoudumme siihen, toimimme aktiivisesti vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja ideoimme jotain uutta”, taustoittaa Circula-pelin idean äiti, Suomen ympäristöopisto Syklin koulutuspäällikkö Heli-Maija Nevala.

Sykli on kehittänyt peliä yhteistyössä Nuori Yrittäjyys ry:n, Sakkyn, Omnian, Green Coal Mining Oy:n ja Sitran kanssa. Ensimmäinen versio pelistä julkaistiin viime syksynä ja toinen tammikuussa. Peli on sähköisesti kenen tahansa saatavilla circula.fi-sivulta ja maaliskuussa myös painettuna yhteistilauksen kautta.

Inspiraatiota todellisuudesta

Circula on muutakin kuin yksittäinen pelituokio. Siihen liittyy orientoituminen, ennakkotehtäviä, videoita ja testejä, joilla pääsee sisälle kiertotalousajatteluun ja yrittäjyyteen. Näin oppilaitoksiin rakentuu jatkumo kiertotalousoppimiselle.

”Pelissä, kuten kiertotaloudessakin, tarvitaan yhteistyötä: pelaajat pelaavat tiimeissä yhteistyössä yhteistä tavoitetta kohti, eivät toisiaan vastaan”, Nevala huomauttaa.

Alkulämmittelyssä esitellään suomalaisia yrityksiä ja liiketoimintamalleja, jotka toimivat jo kiertotaloudessa.

”Tämä antaa inspiraatiota ja voimaannuttaa siitä, että kestävä tulevaisuus ei ole mahdottomuus.”

Jo tuhannet suomalaiset peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa ovat päässeet pelaamaan Circulaa. Se on mukana Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatusopinnoissa, sitä on pelattu opettajankoulutuksessa ja täydennyskoulutuksessa. Sitä voi käyttää jopa yrityksissä henkilöstön tutustuttamisessa kiertotalouden mahdollisuuksiin. Pelaaminen voisi perustua vaikkapa tietyn alueen aitoihin ylijäämäresursseihin.

”Tykkäsin pelistä kovasti. Suunniteltiin yritys ja mietittiin samalla kiertotaloutta. Hyvällä tsägällä keksii hyvän yritysidean, jota voi lähteä kehittelemään eteenpäin”, sanoo Perhon Liiketalousopistossa opiskeleva Milo Mutka.

 

Kuva: SYKLI. Jo tuhannet opiskelijat ovat pelanneet Circula-kiertotalouspeliä, joka innostaa ideoimaan luonnonvaroja säästeliäästi käyttäviä bisnesmalleja.

Facebooktwitterlinkedin