Elintarvikeala sitoutui materiaalitehokkuuteen: Ruokahävikkiä alas 13 prosenttia

Facebooktwitterlinkedin

Elintarvikeala on tehnyt ensimmäisenä Suomessa laajan sitoumuksen materiaalitehokkuuteen. Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, Suomen Pakkausyhdistys ry ja keskeiset ministeriöt allekirjoittivat yhteisen sitoumuksen helmikuun alussa.

Sitoumus kannustaa yrityksiä innovatiivisuuteen esimerkiksi teollisuuden sivuvirtojen hyötykäytössä ja ruokahävikin vähentämisessä. Yritykset haluavat kehittyä kohti kestävämpää elintarvikkeiden valmistusta, jakelua ja kulutusta.

Päivittäistavarakauppa aikoo nostaa kierrätysastettaan 78 prosenttiin vuoteen 2021 mennessä. Tämä tarkoittaa neljän prosenttiyksikön nousua vuoteen 2016 mennessä. Jätteen määrää on tarkoitus mitata aiempaa tarkemmin.

Lisäksi Päivittäistavarakauppa haluaa vähentää ruokahävikkiä vuoden 2016 tasolta vähintään 13 prosenttia vuoteen 2021 mennessä. Myös elintarviketeollisuus aikoo asettaa oman kierrätys- ja ruokahävikkitavoitteensa vielä tämän vuoden aikana.

Satojen tuhansien säästöt

Toimiala haluaa saavuttaa yrityksissä toteutettavilla materiaalitehokkuustoimenpiteillä mitattavia taloudellisia ja ympäristöllisiä hyötyjä. Samalla ala haluaa kasvattaa tietoisuutta materiaalitehokkuuskeinoista kuluttajien keskuudessa ja koko elintarvikeketjussa.

Tavoitteena on, että ensimmäisen vuoden aikana mukaan liittyvät yritykset edustavat 85 % Päivittäistavarakauppa ry:n ja 20 % Elintarviketeollisuusliitto ry:n jäsenyritysten alan liikevaihdosta. Tavoitteena on myös, että Suomen Pakkausyhdistys ry:n 20 jäsenyritystä liittyy sopimukseen. Motiva  pitää listaa sitoumukseen liittyneistä yrityksistä ja tarjoaa työkaluja ja keinoja materiaalitehokkuuden toteuttamiseen käytännössä.

Materiaalitehokkuus voi tuoda pienelle tai keskisuurelle yritykselle merkittävät säästöt. Tyypillinen materiaalikatselmuksissa todettu säästöpotentiaali on ollut keskimäärin 600 000 euroa yritystä kohti vuodessa.

Materiaalitehokkuussitoumuksella elintarvikeala liittyy osaksi kansallista kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta (Sitoumus 2050).

Facebooktwitterlinkedin