Eurooppalaispankeilta 10 miljardia kiertotalouteen

Facebooktwitterlinkedin

EU:n viisi suurta pankkia ja Euroopan Investointipankki ovat lanseeranneet 10 miljardin euron rahoitusohjelman tukeakseen kestävää kiertotaloutta. Puolalainen BGK, ranskalainen CDC, italialainen CDP, espanjalainen ICO sekä saksalainen KfW sitoutuvat tukemaan Euroopan unionin kiertotalousohjelmia ja -projekteja jätteen vähentämisessä, resurssitehokkuuden kasvattamisessa ja kiertotalousinnovaatioiden lisäämisessä vuoteen 2023 asti.

 

Lainaa, tukia, takuita

Rahoitusohjelman nimi on Joint Initiative on Circular Economy (JICE) ja se tarjoaa lainoja, investointitukia sekä takuita sekä kunnallisille toimijoille että eri kokoisille yrityksille ja tutkimus- ja innovaatioprojekteille. Ohjelma tukeutuu Euroopan komission kiertotaloustyöhön.

Rahoitusta on tarjolla kaikkiin kiertotalouden vaiheisiin lähtien kestävästä tuotesuunnittelusta, elinkaaren pidentämisestä, kunnostamisesta ja korjaamisesta päätyen jätteen ja jätevesien hyötykäyttöön. Ohjelma tähtää materiaalien arvon säilyttämiseen mahdollisimman pitkään. Ohjelma tukee myös digitalisaatiota ja ICT-teknologioita, jotka edistävät kiertotalouden bisnesmallien käyttöönottoa.

 

Sellusta pakkaus

Ohjelma on tähän mennessä rahoittanut esimerkiksi Superseven-nimistä saksalaisyritystä, joka kehittää sataprosenttisesti sellusta valmistettuja pakkauksia, hanketta, jossa vanha paperitehdas on muunnettu asunnoiksi Italian Triestessä, sekä ranskalaisyritystä, joka on kehittänyt mobiilisovelluksen ruokahävikin parempaan jakamiseen Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa. Lisää esimerkkejä rahoituskohteista löytyy EIB:n nettisivuilta: https://www.eib.org/en/projects/initiatives/circular-economy/index.htm

”Jo nyt noin 40% rahoituksestamme suuntautuu ympäristön ja ilmaston suojelemiseen. Yksikään maa ei kuitenkaan pysty ratkaisemaan näitä ongelmia yksin. Siksi on erittäin tärkeää yhdistää voimat eurooppalaisten kumppaneidemme kanssa. Siirtymä kiertotalouteen on avainroolissa luonnonvarojen suojelemisessa, ja tämä yhteinen ohjelmamme on ensimmäinen askel tämän tavoitteen saavuttamiseksi”, sanoo saksalaisen Kreditanstalt für Wiederaufbau -pankin toimitusjohtaja Günther Bräunig.

 

Kuva: EIB. Euroopan investointipankki on rahoittanut aiemmin esimerkiksi metron rakentamista Ateenaan.

Facebooktwitterlinkedin