Kiertotalouden sijoitusrahastot kymmenkertaistuivat

Facebooktwitterlinkedin

Sijoittajat, rahoittajat, vakuuttajat ja pankit ovat siirtymässä nopeasti kiertotalousbisnekseen.

Ellen MacArthur säätiön syyskuussa julkistama kiertotalouden rahoitusrapotti (Financing the circular economy) toteaa, että yksityisten kiertotalouden sijoitusrahastojen määrä on kymmenkertaistunut vuoden 2016 jälkeen.

 

Viisi prosenttia parempaa tuottoa

 

Vuoden 2020 alusta kiertotalouteen keskittyvät julkiset sijoitusrahastot ovat kuusinkertaistuneet. Ne ovat myös tuottaneet keskimäärin viisi prosenttia parempaa tuottoa kuin vertailukohteensa.

Vielä vuonna 2017 tällaisia rahastoja ei ollut yhtään, mutta tämän vuoden kesään mennessä on perustettu kymmenen sijoitusrahastoa, jotka keskittyvät kokonaan tai osittain kiertotalouteen.

”Kiertotalous on rahoitussektorille massiivinen tilaisuus. Kiertotalous auttaa saavuttamaan ilmasto- ja biodiversiteettitavoitteet ja tarjoaa samalla uusia, entistä parempia kasvumahdollisuuksia taloudelle”, totesi Ellen MacArthur säätiön talousohjelman vetäjä Michiel de Smet. Hän puhui aiheesta WCEFonline-webinaarissa.

Esimerkiksi BlackRock on käynnistänyt 20 miljoonan euron kiertotalousrahaston. Sveitsiläinen Decalia käynnisti vastaavan rahaston 2018, sijoittaen kiertotaloustoimijoihin 3,2 miljoonaa euroa. Edinburgilainen Circularity Capital hoitaa 66 miljoonan euron yksityistä sijoituspääomaa, ja on suunnannut rahoitusta kiertotalouden ja jätteen vähentämisen innovaatioille, kertoo Bloomberg.

Ellen MacArthur säätiön perustaja, itse Ellen MacArthur kertoi WCEFonline-webinaarissa, että kiertotalouden talousaspektin mahdollisuuksien tajuaminen sai hänet todella uskomaan, että kiertotalous voi toimia skaalattuna.

Ensimmäiset talousraportit, jotka teimme vuonna 2012 McKinseyn kanssa, osoittivat, miten paljon taloudellisia mahdollisuuksia kiertotalousmurros avaa. Se, että kiertotalous voittaa lineaarisen, on rahallista arvoa. Se on hyväksi bisnekselle.”

 

Lainoittajille ohjeita

 

Myös pankkilainoissa on nähtävissä vastaavanlainen kehitys. Intensa Sanpaolo on julkistanut viiden miljardin euron luototuksen kiertotalouteen.

Euroopan investointipankki lanseerasi yhteistyössä viiden EU:n suuren pankin kanssa viime vuonna 10 miljardin euron rahoitusohjelman tukeakseen kestävää kiertotaloutta.

Lokakuussa EIB suuntasi uuden, 250 miljoonan euron rahoitusohjelman bio- ja kiertotalouden yrityksille helpottaakseen demonstraatiovaiheen innovaatioiden kaupallistamista.

Accenture arvioi vastikään, että kiertotaloussiirtymä voi luoda 3,8 triljoonan euron vuotuiset talousvaikutukset vuoteen 2030 mennessä.

YK:n talousaloite julkaisi lokakuussa raportin (Financing Circularity: Demystifying Finance for the Circular Economy), jonka mukaan rahoitussektori voi nopeuttaa muutosta kiertotalouteen ja auttaa pitämään resurssit korkean arvon käytössä mahdollisimman pitkään.

Riskien hallinta on sijoittajille aiempaa tärkeämpää. Talouden rakenteisiin tarvitaan resilienssiä, sietokykyä kohdata muutoksia.

Raportti suosittelee pankkeja, vakuutuslaitoksia ja sijoittajia integroimaan kiertotalouden mukaan strategioihin ja vastuullisuuskriteereihin.

YK:n raportti neuvoo, että lainat ja investoinnit kannattaa ohjata kestäviin teknologioihin ja bisnesmalleihin. Toiminnan resurssitehokkuudelle kannattaa asettaa tavoitteet.

Yritysten kilpailukykyä kannattaa tarkastella siitä näkökulmasta, kuinka jätehuoltoon ja resurssien kulutukseen liittyvä sääntely vaikuttaa yritysten lupaan toimia.

 

Kuva: Scanstockphoto.

Facebooktwitterlinkedin