Kuluttajat eivät tule ostamaan kiertotalouden tuotteita tai palveluita ideologisista syistä, vaan siksi, että ne ovat itselle houkuttelevampia, vaivattomampia ja hyödyllisempiä…
Finlaysonin verkkokaupassa voi ehkä jo pian maksaa rahan lisäksi romulla




Finlayson aikoo ottaa romun maksuvälineeksi rahan rinnalle verkkokaupassa. Ostohetkellä vanhasta tavarasta saa arvion ja ostoksen voi maksaa halutessaan romulla.
Ostoksen jälkeen kuluttaja lähettää postitse tavaran Finlaysonin kumppanille, joka kerää romusta kierrätettävät materiaalit tai korjaa tuotteen ja myy sen eteenpäin.
Mikäli tuote ei vastaa ostajan kuvausta, kuluttaja sitoutuu maksamaan verkkokauppaostoksensa perinteisellä rahalla.
Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila sanoo, että romun käyttö maksuvälineenä verkkokaupassa on ensimmäinen laatuaan maailmassa.
Kurttila puhui ACEF2025-foorumissa Kemissä 4. kesäkuuta.
Uusia kokeiluja hyvien asioiden puolesta rohkeasti
Kurttila sanoo, että romun käyttö maksuvälineenä on tuottanut haasteita maksuja hallinoivalle yhtiölle, minkä takia asia on viivästynyt.
”Heti, kun tämä pulma on ratkottu, otamme uuden tavan käyttöön. Arkkupakastimia emme ota vastaan, vaan lähinnä pieniä laitteita. Käsitykseni mukaan tämä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun tällaista tehdään. Mielestäni uusia kokeiluja hyvien asioiden puolesta pitää tehdä rohkeasti. Voi olla, että tämä menee metsään, mutta me tarvitsemme vastuullisia tekoja. Jos vain puhutaan, maailma ei muutu paremmaksi”, Kurttila sanoo.
Vastuullisuus sinänsä ei myy, vaan yrityksen kestävät arvot
Mainosmaailmasta tekstiiliteollisuuteen yli 10 vuotta sitten hypännyt Kurttila toteaa, että myymälässä vastuullisuudella ei myydä.
”Asiakas tulee hakemaan kaunista, kotiinsa sopivaa tuotetta. Vastuullisuus voi olla yksi tekijä ja ehkä syy tulla meille asiakkaaksi”, Kurttila sanoo.
Kiertotalouden insinöörejä Kurttila haastaa pohtimaan arvoja ja merkityksiä tuotteiden takana ja puhumaan asiakkaille niistä lukujen ja vastuullisuuden sijaan.
”Meillä se on aito halu parantaa maailmaa. Arvot tulevat Finlaysonin historiasta ja kauneuden pitää lähteä sisältä päin. Se näkyy sitten tuotteissa kauniina kukkakuoseina, joita muuten emme vaihda joka sesonki, vaan mallistollamme on tietty pysyvyys.”
Krääsätalous kuriin -lakialoitteessa yli 45 000 allekirjoitusta
Kurttila kerää parhaillaan Krääsätalous kuriin -lakialoitteeseen allekirjoituksia, jotta pikkupakettien tulva Aasiasta saataisiin kuriin.
Aloitteessa vaaditaan ultrapikamuodin ja krääsäkaupan mainonnan markkinoinnin kieltämistä sekä eduskuntaa selvittämään mahdollisuutta vaikuttaa krääsäkaupan hillintään verotuksen keinoin.
Aloitteen mukaan krääsätaloudessa on monia ongelmia kuten valheelliset tarjoukset, painostus ostamiseen, puuttuvat ja harhaanjohtavat tiedot ja pakotettu pelillistäminen.
Kuluttajien on esimerkiksi osallistuttava pelillisiin toimintoihin, kuten onnenpyörän pyörittämiseen, ennen kuin he voivat tehdä ostoksia.
”Krääsäverkkokauppojen mainontatavat aiheuttavat merkittäviä ongelmia kuluttajien oikeuksille ja markkinoiden reiluudelle”, Kurttila sanoo.
Aloitteessa on tällä hetkellä yli 45 000 allekirjoitusta.
Nimiä kerätään 5. elokuuta saakka, johon mennessä 50 000 allekirjoitusta tulisi olla kerättynä, jotta aloite etenee eduskuntaan.
”Taistelemme roskan tuottajia vastaan ja yrityksenä korvaamme roskaa tekemällä kestäviä tuotteita, parhaille tuotteille annamme jopa 50 vuoden takuun”, Kurttila päättää.
Teksti: Soile Suvanto/ Kemin Kiertotalouskeskus. Julkaistu Uusiouutisissa kirjoittajan luvalla.
Kuva: Videcam/ Jussi Riikonen. Jukka Kurttila haastaa perinteisiä kuluttamisen tapoja uusilla, kiertotaloudellisemmilla käytännöillä.


