Fortum ostaa akkumetallien kierrättäjän Crisolteqin

Facebooktwitterlinkedin

Fortum ostaa arvokkaiden akkumetallien kierrätykseen erikoistuneen suomalaisen kasvuyrityksen, Crisolteqin kaikki osakkeet.

Crisolteq on kehittänyt ainutlaatuisen hydrometallurgisen kierrätysprosessin, jonka avulla saavutetaan yli 80 prosentin kierrätysaste litium-ion-akuille verrattuna nykyiseen noin 50 prosentin kierrätysasteeseen. Hydrometallurgisessa prosessissa koboltti, mangaani ja nikkeli otetaan talteen akusta. Arvokkaat metallit toimitetaan akkuvalmistajille hyödynnettäväksi uusien akkujen tuotannossa.

 

Akkumetallien kierrätyksen kärkeen

Fortum haluaa kaupalla vahvistaa asemaansa korkean jalostuspotentiaalin kierrätyksessä Euroopassa. Arvokkaiden akkumetallien kierrätys tukee myös Fortumin muuta akkuliiketoimintaa.

”Yhteiskunnan sähköistyminen lisää tulevaisuudessa merkittävästi tarvetta akuille. Luotamme vahvasti Crisolteqin kehittämään hydrometallurgiseen prosessiin. Teknologia on tärkeä osa kiertotalousliiketoimintaamme ja uskomme sen tulevaisuuteen. Palautamme akussa olevat arvokkaat metallit kiertoon, mikä pienentää sähköauton akkujen ympäristörasitusta vähentämällä metallien louhinnan tarvetta”, kertoo Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.

Crisolteqilla on Harjavallassa teollisen mittakaavan hydrometallurginen kierrätyslaitos. Lisäksi Crisolteqilla on tuotantolaitos Torniossa sekä tutkimus- ja kehitystoimintaa Raisiossa. Yritys työllistää 23 henkilöä ja sen edellisen tilikauden liikevaihto oli 2,1 miljoonaa euroa.

Sähkö- ja hybdiriautot ovat yleistymässä vauhdilla: Vuonna 2018 jo 15 prosentissa ensirekisteröidyistä autoista oli ajovoima-akku. Ajovoima-akkujen jätehuoltojärjestelmää on valmisteltu jo useiden vuosien ajan, vaikka akkuja on toistaiseksi tullut Suomessa kierrätykseen vasta muutamia kymmeniä.

 

Kuva: Scanstockphoto.

Facebooktwitterlinkedin