Gasum löysi jo käyttäjän sähköpolttoaineelle – Fazerin leivät paistuvat ja kulkevat pian kauppoihin e-metaanin voimin

Kuva: Fazer Leipomot. Fazerin isot leipomot sijaitsevat Vantaalla, Lahdessa ja Lappeenrannassa, joista leipää kuljetetaan eri puolille maata.
Facebooktwitterlinkedin

Energiayhtiö Gasum ja Fazer Leipomot Suomi ovat solmineet aiesopimuksen, jonka tavoitteena on suunnitelma uusiutuvan kaasun roolista Fazerin tuotannon ja leipäkuljetusten päästöjen vähentämisessä.

Tavoite sisältää ruokahävikin hyödyntämisen ja biokaasun käytön lisäksi uuden ratkaisun eli e-metaanin.

Gasum kertoi hiljattain ostavansa Nordic Ren-Gasin Tampereelle rakentaman power to gas -laitoksen koko tuotannon ja myyvänsä sähköpolttoaineen omille asiakkailleen.

Lue lisää: Gasum ostaa Ren-Gasin Tampereella tuottaman e-metaanin – jakelu asiakkaille alkaa vuonna 2026

Leipomohävikistä biokaasua

Fazer Leipomot Suomi aikoo luopua fossiilisista polttoaineista uuniensa lämmönlähteenä vuoteen 2030 mennessä.

Jo nyt leipomoiden tuotantohävikistä tehdään biokaasua, joka kattaa viidenneksen yhtiön leipomoiden uuninlämmitystarpeesta.

”Uutta e-metaanipolttoainetta voidaan käyttää Fazerin leipomoissa uunien lämmitykseen ja maantieliikenteessä leipäkuljetuksissa täysperävaunuyhdistelmien sekä jakeluautojen polttoaineena vuodesta 2026 lähtien”, kertoo Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Marko Bergholm.

Gasum satsaa uusiutuvaan kaasuun

Gasumin tarkoituksena on tuoda vuoteen 2027 mennessä markkinoille seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua vuodessa. Osa määrästä on e-metaania.

”Yhteistyösopimus Fazerin kanssa on hyvä esimerkki Gasumin tavoitteesta toimia asiakkaidensa kumppanina kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä, muun muassa kehittämällä markkinoita e-metaanille”, sanoo Gasumin liikenne- ja teollisuusliiketoiminnan johtaja Tommy Mattila.

Kaasu on merkittävä uusiutuvan energian lähde kohteissa, joita on vaikea sähköistää. Sellaisia ovat muun muassa raskas maaliikenne ja tietyt teollisuusprosessit.

Koska biokaasun saatavuus on rajallista, synteettinen e-metaani tarjoaa hyvän lisävaihtoehdon fossiilisten polttoaineiden korvaajana.

Power to gas -prosessissa tuotetaan vedestä vetyä uusiutuvan sähkön avulla. Vety jalostetaan e-metaaniksi yhdistämällä se hiilidioksidiin, joka on otettu talteen esimerkiksi jätteenpolttolaitoksen savukaasuista.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Fazer Leipomot. Fazerin isot leipomot sijaitsevat Vantaalla, Lahdessa ja Lappeenrannassa, joista leipää kuljetetaan eri puolille maata.

Facebooktwitterlinkedin