Globaali teollisuusyhtiö Terex osti ZenRoboticsin liiketoiminnan – ”Mieliala on suht zen”

ZenRobotics
Facebooktwitterlinkedin

Tekoälyrobotiikkaa jätteiden lajitteluun tuonut ZenRobotics on saanut uuden omistajan.

Kulunut ajanjakso on ollut yritykselle vaiherikas. Koronapandemia nosti ZenRoboticsin tilauskannat historian parhaalle tasolle ja yritys teki ennätysmyyntiä. Jätteiden lajittelusta käsin on tullut entistäkin riskialttiimpaa. Monet kierrätyslaitokset ja jätteenkäsittelijät ympäri maailmaa ovat kiinnostuneita tekoälyrobotiikasta, joka lajittelee jätteet automaattisesti.

Juuri silloin ZenRoboticsin henkilökunta kuuli yllättäen, että sen pääomistaja, yhdysvaltalainen rahasto ei enää aio jatkaa yrityksen omistajana.

Ukrainan sodan myötä Euroopan rahoitusmarkkinat ja etenkin riskisijoittamisen toimintaympäristö mullistuivat.

 

Globaalin brändin osaksi

Vaikka kassakriisi pakotti ZenRobotics Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Ruohosen jättämään konkurssihakemuksen 1. heinäkuuta, yritys kykeni löytämään nopeasti ratkaisun.

Hetken näytti, että 15 vuoden taival tekoälyrobotiikan ja ohjelmistokehityksen edelläkävijänä uhkasi hävitä taivaan tuuleen. Osa henkilöstöstä alkoi jo etsiä muita työpaikkoja.

Kunnes elokuun alussa julkaistiin tiedote. Yhdysvaltalais-irlantilainen konepajayhtiö Terex kertoi ostavansa ZenRoboticsin koko liiketoiminnan.

”Ei tarina loppunut, vaan olemme uuden luvun alussa”, ZenRoboticsin myyntijohtaja Juha Mieskonen iloitsee.

ZenRobotis Oy:stä tulee nyt ZenRobotics – a Terex Brand. Liiketoiminta jatkuu itsenäisenä yksikkönä Terexin Materials Processing (MP) -divisioonaan kuuluvan ympäristöyksikön alla.

Yritys siirtyy Mieskosen sanojen mukaan ulkomaisen pääomasijoittajan omistuksesta ulkomaisen teollisen toimijan omistukseen.

”Tapahtumat eivät ole ihmisten intohimoa tai uskoa omaan tekemiseen horjuttaneet missään vaiheessa.”

”Mielialat ovat suht zen. Isolla osalla meistä on ollut luotto siihen, että homma jatkuu, koska yritys on suunnitelmallisesti hakenut uutta, strategista omistajaa.”

Mieskosen mukaan ZenRoboticsilla on ollut jo pidemmän aikaa tarkoituksena uudistaa omistajajärjestelynsä. Neuvotteluja on käyty useampien hyvien teollisten omistajaehdokkaiden kanssa.

Terex oli yksi neuvottelukumppaneista, jonka kanssa on keskustelu aiemmin kaupallisesta yhteistyöstä.

”Olemme tunteneet Terexin jo pitkän aikaa ja siksi he kykenivät nopeaan yrityskauppaan.”

 

Myyntiä tekemään

Se henkilöstö, joka ei vielä ehtinyt siirtyä muualle, jatkaa Terex-korporaatiossa vanhoina työntekijöinä. Myös liiketoiminta olemassa olevien asiakkaiden kanssa jatkuu kuten ennenkin.

Mieskosen mukaan ZenRobotics myy jatkossakin robotiikkaa ja huoltopalveluita ja jatkaa huoltosopimuksia entistä tukevammalla selkänojalla, sillä Terexillä on globaalin yhtiön myyntiverkosto ja paljon jäte- ja kierrätysalan liiketoimintaa.

”Otamme haltuun ne kaikki toimitusprojektit, mitkä jäivät hetkeksi kesken. Pyrimme siihen, ettei asiakkaan näkökulmasta syntyisi vahinkoa ja että mennään eteenpäin kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan”, Mieskonen kuvailee.

Aiempi omistaja satsasi tietoisesti teknologian kehittämiseen enemmän paukkuja kuin varsinaiseen myyntiin ja kaupallistamiseen.

”Lähdemme nyt ensisijaisesti myymään ja kaupallistamaan sitä teknologiaa, jota olemme jo vuosia kehittäneet.”

 

15 vuoden kehitystyö

ZenRobotics on satsannut tuotekehitykseen jo pitkään. Vuonna 2007 perustettu yritys on ensimmäisiä, joka alkoi soveltaa oppivaa tekoälyrobotiikkaa jätehuoltoon. Ensimmäinen robotiikkalinjasto perustettiin Helsinkiin jo vuonna 2009.

Sittemmin yrityksen tekoälyrobotteja on myyty ympäri maailmaa Kiinasta Yhdysvaltoihin.

ZenRoboticsin Heavy Picker -robotiikka on erikoistunut poimimaan jätelinjastolta raskaita materiaaleja kuten rakennus- ja purkujätettä. Fast Picker puolestaan on nopea robotti, joka soveltuu hyvin esimerkiksi kevyemmän pakkausjätteen lajitteluun. The ZenBrain on robotiikkaa ohjaava älykeskus, joka analysoi ja tunnistaa jätteen koostumusta ja ominaisuuksia sensoridatan pohjalta ja kykenee itsenäiseen päätöksentekoon.

Terex MP:n liiketoimintajohtaja Tony Devlin kommentoi tiedotteessa, että Zen Robotics on jännittävä, moderni yritys, jonka kiertotalousosaaminen on erinomaisesti linjassa Terex MP:n tavoitteiden kanssa.

”Aloitamme innolla uuden yhteisen matkan ja toivotamme uudet kollegat lämpimästi tervetulleiksi Terexin tiimiin.”

Jarmo Ruohonen uskoo, että Terex MP:n myötä ZenRoboticsille avautuu entistä laajemmat mahdollisuudet globaaliin kasvuun.

”Terex MP on meille täydellinen kumppani kiertotalouden tavoitteissa”, Ruohonen toteaa.

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Elina Saarinen. ZenRoboticsin robottikäsivarsi töissä Remeon kierrätyslaitoksella.

Facebooktwitterlinkedin