ZenRobotics globaaliin sopimukseen SUEZin kanssa

ZenRobotics sopimukseen SUEZin kanssa
Facebooktwitterlinkedin

Suomalaisia tekoälyrobotiikkaan pohjautuvia jätteen lajittelujärjestelmiä voi pian olla jopa sadoissa jätteenkäsittelylaitoksissa ympäri maailmaa.

Kansainvälinen jätehuoltoalan jättiyhtiö SUEZ Environnement julkisti syyskuun puolivälissä tehneensä globaalin puitesopimuksen ZenRobotics Oy:n kanssa.

Sopimuksen ansiosta SUEZ Environnement voi tilata ZenRobotics Oy:n kehittämiä ZenRobotics Recyler (ZRR) -lajittelujärjestelmiä yhtiöidensä ja toimintayksikköjensä käyttöön ympäri maailmaa.

ZenRoboticsille nyt tehty sopimus avaa huimia mahdollisuuksia: SUEZ Environnement -yhtiö vastaa noin 50 miljoonan ihmisen jätteenkeräyksestä. Sen tytäryhtiö SITA hoitaa jätehuoltoa yli sadassa maassa.

”Tämä on ZenRoboticsille merkkipaalu monella tavalla. Kun maailman johtava yritys jätteenkäsittelyalalla tekee meidän kanssamme puitesopimuksen, se kertoo jotain siitä, millaisena he näkevät meidän teknologiapotentiaalimme”, ZenRoboticsin toimitusjohtaja Juho Malmberg sanoo.

Hyvä kello kuului kauas

Puitesopimuksen tekemistä on pohjustanut vuosien tuotekehitys- ja testaustyö. ZRR-järjestelmää on pilotoitu SITA Suomen Viikin-laitoksella vuodesta 2011. Järjestelmä on nostanut jätteen hyötykäyttöasteen 70 prosentista 90 prosenttiin.

Viikkiin rakennetaan parhaillaan seuraavaa ZRR-linjastoa, jonka ohjelmistoasennukset ovat juuri käynnistyneet.

ZRR-järjestelmiä hyödynnetään rakennus- ja purkujätteen lajittelussa Suomen lisäksi jo myös Hollannissa.

Hyvät kokemukset referenssilaitoksista ovat tasoittaneet tietä nyt syntyneelle globaalille sopimukselle.

”SUEZ Environnement on pioneeri kierrätysinnovaatioiden käyttöönottajana. Olemme tukeneet ZenRoboticsin tutkimus- ja kehitystyötä alusta asti pilottilaitoksen asiakkaana. Nyt otamme ZRR-teknologian käyttöön teollisessa mittakaavassa”, SUEZ Environnementin Euroopan-jätehuoltotoiminnoista vastaava Christophe Cros sanoo.

Sopimusneuvottelut kestivät Malmbergin mukaan useita kuukausia.

”Kävimme neuvotteluja suoraan pääkonttorin edustajan kanssa Pariisissa. Kun sopimusneuvottelujen toisena osapuolena on globaali jättiorganisaatio ja toisena start-up-yritys, olemme joutuneet tekemään paljon töitä ja opettelemaan, miten iso organisaatio toimii.”

Ketju valmiina

Puitesopimus virtaviivaistaa ja nopeuttaa tilausprosessia. Malmbergin mukaan tämä tarkoittaa käytännössä, että tilausten kannalta olennaiset kaupalliset ehdot ja tekniset hyväksymiskriteerit on sovittu etukäteen. Näin mikä tahansa SITAn maayhtiö tai käsittelylaitos, joka haluaa ottaa ZRR-järjestelmän käyttöönsä, voi tehdä sen helposti.

Puitesopimus ei merkitse yksinoikeutta tai aiheuta yhtiöiden omistajamuutoksia.

”Vaikka olemme tehneet SITAn kanssa pitkään yhteistyötä, sopimus ei sisällä eksklusiivisuutta. On myös SUEZin etu, että ZenRobotics saa asiakkuuksia mahdollisimman laajasti, koska se koituu kaikkien asiakkaiden hyödyksi”, Malmberg näkee.

Malmberg sanoo ZenRoboticsin olevan valmis siihen, että puitesopimus alkaa konkretisoitua kymmeninä uusina tilauksina.

ZenRoboticsin toimitusverkostoon kuuluu robotiikka- ja sensoritoimittajia sekä alihankkijoita. Kokoonpanosta ja teknisistä asennuksista vastaa nyt suomalainen JTA Connection.

Viime vuonna ZenRobotics kaksinkertaisti henkilöstömääränsä viiteenkymmeneen.

”Jos tilauksia alkaa tulla, meillä on valmiudet kasvattaa määrää yhä. Meillä on hyvä toimittaja- ja yhteistyöverkosto. Kumppaniketjua on hiottu niin, että pystymme puolen vuoden toimitusaikoihin”, Malmberg lupaa.

Facebooktwitterlinkedin